Közélet

A kormányt focizó futballbíróként jellemezte Varga Mihály

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
A pénzügyminiszter szerint a gazdaság fehéredése már az adóbevételeken is látszik.

Mi azt mondjuk, hogy nem új adókat kell kivetni, hanem a meglévőket kell beszedni, és hogyha lehetőség van rá, az adóalapot gazdaságfehérítésen keresztül szélesíteni; ha többen fizetünk adót, kevesebbet kell fizetni.

Ezt mondta Kovács Zoltánnak, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkárának A merész igazság Magyarországról című podcastjának adásában Varga Mihály, akit az MTI idézett. A pénzügyminiszter szerint a gazdaság fehéredése már látszik az adóbevételeken, amelyek az elmúlt években folyamatosan nőttek.

Paradox módon igazolni tudtuk azt, hogy az alacsonyabb adókulcs hozzávezethet ahhoz, hogy magasabb bevétele lesz az államnak, és miközben a gazdaság versenyképesebbé válik, eközben az állami támogatások, segítések, programok rendszerét is bővíteni tudtuk.

Szerinte 2023 lesz a rendszerváltás óta a legveszélyesebb év Magyarországon, ezért kell a kockázatot csökkenteni, a tartalékokat növelni. A kormány célja, hogy a munkahelyvédelem, a nyugdíjak reálértékének megőrzése, a rezsivédelem fenntartásán keresztül egy működőképes, pénzügyileg is biztonságos környezetet tudjon teremteni. Az elmúlt években rekordokat döntött a magyar gazdaságba érkező külföldi tőke mértéke, és rekordot sikerült felállítani a GDP-arányos adóztatás csökkentése terén is.

Varga Mihály szerint a magyar gazdasági modell sikeres volt az elmúlt tizenhárom évben. az ország kormánya aktív, cselekvőképes, amely nemcsak

futballbíróként sétálgat a pályán és néha, hogyha szabálytalanságot lát, akkor a sípjába fúj, hanem ő maga is az egyik játékosa, alakítója a folyamatnak.

Szerinte a nemzet szempontjából legfontosabb feladatuk a demográfiai kérdés, mert ha csökkenő népességgel futunk rá a következő tíz-húsz évre, az a gazdaságban is súlyos, nehezen kezelhető sérüléseket fog okozni.

A pénzügyminiszter szerint a gazdaságot és a társadalmat a háború és brüsszeli szankciók állították durva kihívás elé, de az ország és a gazdaság sokkal erősebb, mint 2010-ben volt. Mint mondta, kihívást jelent az is, hogy az uniós források visszatartásával Brüsszel belenyúl az országok közti gazdasági versenybe, hátráltatja a magyar versenyképességet. Mint mondta, a  költségvetés legfontosabb célja a rezsivédelem fenntartása, emellett nagyon komoly hiánycsökkentés is várható, hiszen a tavalyi év 6,1 százalékos hiánya után 3,9 százalékot terveznek idén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik