Közélet

Nőkről neveznek el közterületeket a II. kerületben

Mónus Márton / MTI
Mónus Márton / MTI

Őrsi Gergely, Budapest II. kerületének polgármestere arról ír Facebook posztjában, hogy a március 8-ai nőnap alkalmából több közterületet nőkről neveznek el.

Utcáink és közterületeink elnevezése sok esetben hordozhat fontos ismeretet. Helytörténetünk, kultúrtörténetünk vagy éppen tudománytörténetünk olyan szereplőinek állíthatnak emléket, akik példaként állnak előttünk, és akikre joggal vagyunk büszkék

– írja Őrsi, aki hozzáteszi, két évvel ezelőtt már volt egy ilyen akciójuk, akkor az volt a céljuk, hogy javítsanak azon a budapesti arányon, mely szerint a valós személyek neveit viselő utcanevek nagyjából 89 százalékát férfiakról és 11 százalékát nőkről nevezték el. Két évvel ezelőtt a II. kerület Szabó Magda sétánnyal, a Psota Irén utcával, a Komlós Juci közzel és a Solt Ottilia térrel gazdagodott.

Továbbra is célunk, hogy ezen az arányon változtassunk, és a kerületben további – eddig névtelen – közterületeket nevezzünk el olyan nőkről, akikre büszkék vagyunk.

A II. kerület honlapján ismertette azokat a közterületeket, amelyekre névjavaslatokat várnak. A kijelölt területek praktikuma, hogy egyiken sincs bejegyzett házszám vagy lakóház, így senkinek sem kell okmányt cserélnie.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik