Közélet

Nyomoz a rendőrség a Normafa közelében tartott szélsőjobboldali rendezvény ügyében

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

2023. február 11-én előtt a rendőrség sorra betiltotta a szélsőjobboldali köztéri megemlékezéseket, de a rendőri tiltások ellenére mégis megtartották a Becsület Napja megemlékezést nem messze a Normafától, egy erdei katonasírnál. A szervezők csak kevéssel a rendezvény kezdete előtt hozták nyilvánosságra a helyszínt. Incze Béla, a Légió Hungária vezetőségi tagja a Népszava kérdésére elmondta, hogy – mivel az erdő nem számít közterületnek – az eseményt nem kellett bejelenteniük a rendőrségen, annak megtartásához a Pilisi Parkerdő Zrt-től kértek és kaptak engedélyt.

Mint kiderült, a Becsület Napja alkalmából rendezett, neonáci szervezeteket is felvonultató eseményt kirándulásként jelentették be. A minisztérium közlése szerint a konkrét ügyben a „kérelmező magánszemély által 2023. február 11-re tervezett, kirándulásként megjelölt esemény vonatkozásában – a megadott információk alapján – erdőgazdálkodási tevékenységet akadályozó tényező nem merült fel, így a Pilisi Parkerdő Zrt. a kezelői hozzájárulás esetében az erdőtörvény rendelkezéseit betartva járt el”.

A rendőrség Népszavának küldött válaszából viszont kiderül, hogy eljárást indítottak az ügyben: „A Normafa közelében, az erdőben 2023. február 11-én megrendezett eseményről a sajtóban megjelent hírek és fotók alapján a Budapesti Rendőr-főkapitányság a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 189. § szerinti gyülekezési joggal visszaélés szabálysértés elkövetésének gyanúja miatt hivatalból indított eljárást ismeretlen elkövető ellen.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik