Közélet

Ruszkik haza! – több százan tüntettek Budapesten a háború egyéves évfordulóján

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Zúgott az orosz nagykövetségnél a Ruszkik haza. A rendőrök dupla kordonnal védik a nagykövetség épületét.

A Momentum Mozgalom szervezett vonulásos tüntetést péntek késő délutánra a pontosan egy éve Ukrajna ellen indított orosz invázió ellen.

A demonstráció fél hat körül indult a Városháza térről. A menet – amelyben sok ukrán is volt – az Andrássy úton vonult az orosz nagykövetséghez, de a hatóságok nem közvetlenül az épületnél, hanem a Bajza utcai követség távolabbi végén engedték felállítani a színpadot.

Farkas Norbert / 24.hu

Hartányi Jaroszlava, a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület és a Fővárosi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, pedagógus volt a megemlékezés első felszólalója. Béke akkor lesz, amikor az oroszok kivonulnak Ukrajnából, e nélkül lehetetlen a béke – mondta. Ukrajnának joga van Európához tartozni, és szerinte most Ukrajna védi Európát.

Karácsony Gergely is felszólalt a tüntetésen. Budapest főpolgármestere azt mondta, büszke arra, ahogy Budapest helyt állt a menekültek fogadásában, és megmutatta, hogy Budapest a szolidaritás városa. De szomorú is, mert amikor Kijevbe utazott, szégyenkeznie és magyarázkodnia kellett a kormány miatt, mert elvesztette az erkölcsi iránytűjét. Összekeverik az agresszort az áldozattal.

Farkas Norbert / 24.hu

Arra kérte a politikusokat, menjenek el Ukrajnába, és nézzenek az emberek szemébe. Reméli, hogy amikor vége lesz a háborúnak és az Orbán-kormánynak, az  ukrán nép a barátok közé fogja sorolni a magyarokat.

Ti, akik itt álltok, mentitek meg Magyarország becsületét

– szólt a tüntetőkhöz a főpolgármester.

Addig leszek politikus, amíg tükörbe tudok nézni, és amíg Putyin agressziója miatt szenvedő ukránok szemébe tudok nézni

– tette hozzá.

Cseh Katalin, a Momentum európai parlamenti képviselője szerint soha nem volt még ilyen fontos hallatni a hangunkat arról, hogy igenis van egy másik Magyarország. A háború kitörése óta kétszer járt Ukrajnában, miközben Orbán Viktor csak a határig merészkedett, golyóálló mellényben. A háborús bűnösöket nemzetközi törvényszék elé kell állítani. Eljön a pillanat, amikor megérkezik a számonkérés órája. Erkölcsi kötelességünk azt mondani a háborúra, hogy soha többé.

Farkas Norbert / 24.hu

Iványi Gábor lelkész, aki ma hajnalban tért vissza Ukrajnából arról beszélt, a háborúnak akkor lesz vége, ha Orbán és Putyin végleg távozik a politikából. Aki békét akar, csak az lehet ennek a modern világnak embere, akire tisztelettel tekinthetünk.

Farkas Norbert / 24.hu

Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke szólalt fel utolsóként. Nem örül annak, hogy egy terrorista állam nagykövetségénél kell állnia és szónokolnia. Szerinte olyan hazug világban élünk, ahol sokaknak az sem világos, ki a bűnös és ki az áldozat. Putyin számára a vérontás, az emberélet nem számít, egyre agresszívebben megy előre. Hazudik, aki szajkózza a békét, de tudja, hogy Európa csak Ukrajna győzelme tudja elhozni.

Béke csak akkor lesz, ha az utolsó orosz katona is kitakarodik Ukrajna területéről

– mondta.

A demonstrációt az ukrán és a magyar himnusz eléneklésével, valamint emlékező mécsesek meggyújtásával zárták nem sokkal fél nyolc után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik