Közélet

A 4iG növelte részesedését az izraeli SpaceComban

A 4iG Nyrt. tőkeemeléssel 9,538 százalékról 20 százalékra növelte az izraeli Space Commmunications Ltd.-ben fennálló részesedését – tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.

A globálisan működő Spacecom jelentős kompetenciabővülést jelent a 4iG számára, a vállalatcsoport az adatátvitel minden területén meghatározó szolgáltatóvá válhat – közölték.

A tájékoztatás szerint a tel-avivi tőzsdén jegyzett Spacecom világszerte kínál sugárzott, valamint szélessávú műholdas szolgáltatásokat ügyfeleinek. A globális lefedettséggel rendelkező szolgáltató Magyarországon és a régióban AMOS 3 műholdján keresztül 2024-ig biztosíthatja szolgáltatásait, ezt követően Magyarországnak újra lehetősége nyílik arra, hogy saját pályapozíciója és frekvenciája fölött rendelkezzen.

E lehetőség kiaknázására jött létre a 4iG csoporton belül a CarpathiaSat Zrt., amely a tervek szerint rögzített föld körüli pályára állítja, illetve üzemelteti majd Magyarország első hírközlési és telekommunikációs kereskedelmi műholdját. Emellett a CarpathiaSat rendelkezik majd a magyar geostacionárius pályaszakasz húsz évre szóló üzemeltetési jogával is – közölte a 4iG.

2021 októberében jelentették be, hogy a 4iG Nyrt. és az Antenna Hungária Zrt. közös leányvállalata, a Hungaro DigiTel Kft. (HDT) végleges szerződést kötött a SpaceCommal a társaság 51 százalékos részvénycsomagjának megszerzésére. Az év decemberében azonban az izraeli sajtó arról írt, hogy az izraeli honvédelmi minisztériumot meglepte a bejelentés, mert a SpaceCom minisztériumok és biztonsági szervezetek számára is nyújt szolgáltatásokat, és magas szintű biztonsági források szerint a SpaceCom ügye egy „bizarr megállapodás, amely Izrael műholdas kommunikációját instabil és antidemokratikus elemek kezére bízza”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik