Közélet

Novák Katalin állami kitüntetést kapott Portugáliában

Bruzák Noémi / MTI
Bruzák Noémi / MTI

Az orosz-ukrán háború, a két fél közti mielőbbi békekötés elérése, demográfiai kérdések, valamint a honvédség, az önkéntes tartalékosok megerősítése is szerepelt Novák Katalin magyar és Marcelo Rebelo de Sousa portugál köztársasági elnök csütörtöki lisszaboni megbeszélésének témái között – olvasható az MTI összefoglalójában.

Novák a portugál elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján emlékeztetett: ez az első állami látogatása, és a két ország, Portugália és Magyarország közötti kapcsolatot a barátság és a szövetségesség jellemzi. Hozzátette, hogy csütörtökön átvehette a legmagasabb, külföldieknek adható portugál állami kitüntetést, a Henrik Infáns Rend Nagylánc díjat, valamint meghívta Marcelo Rebelo de Sousa portugál köztársasági elnököt a Családbarát Elnökök Hálózatába is.

Elmondta, hogy a portugál elnökkel azonos álláspontot képviselnek a háborút illetően, mindketten elítélik a putyini agressziót, kiállnak Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett. A cél a mielőbbi béke, a tűzszünet és a béketárgyalások elérése – mutatott rá. Felhívta a figyelmet a Kárpátalján élő 150 ezer fős magyar kisebbség helyzetére, jogaik csorbítására, amelyre minden alkalommal emlékezteti tárgyalópartnereit.

Elmondta, hogy a demográfiai válság egész Nyugat-Európát érinti, és Magyarországon mintegy 10 éve dolgoznak azon, hogy csökkentsék a népességfogyást. A jövőben a portugál és a magyar szakemberek megoszthatják majd egymással tapasztalataikat – mondta, hozzátéve: meghívja a portugál elnököt a Családbarát Elnökök Hálózatába, valamint a szeptemberi demográfiai csúcsra Budapestre. Emlékeztetett arra is, hogy jövőre ünnepeljük a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 50. évfordulóját, s ebből az alkalomból is látogatásra invitálja a portugál köztársasági elnököt.

Harmadik témaként említette a honvédség kérdését. Novák Katalin elmondta, hogy Portugáliában 200 ezer önkéntes tartalékos van, amely példaértékű Magyarország számára. Hozzátette: Magyarországon toborzó kampány indult az önkéntes tartalékosok számának növelése, a honvédség megerősítése érdekében.

Kérdésre válaszolva elmondta: a Bukaresti Kilencek varsói csúcstalálkozója legnagyobb jelentőségének az nevezhető, hogy a részvevő országok megmutathatták egységüket és szövetségüket, s ebből fakadó erejüket, és megerősítették a szövetség területének minden miliméterét megvédik. A köztársasági elnök elmondta azt is, hogy magyar eredmény az, hogy a találkozó záródokumentuma utal a békére és a NATO védelmi szövetségi jellegére.

Marcelo Rebelo de Sousa kiemelte, hogy Portugália és Magyarország több ponton kapcsolódik egymáshoz, ilyen a NATO, az ENSZ és az Európai Unió, valamint az Arraiolos-csoport. Emlékeztetett, hogy utóbbit egy portugál elnök hívta életre, s októberben ünneplik fennállásának 20. évfordulóját.

Marcelo Rebelo de Sousa a beszélgetés témái közül kiemelte az orosz-ukrán háborút, ehhez kapcsolódva a kárpátaljai magyarok helyzetét, a demográfiai és gazdasági kérdéseket. Kiemelte, hogy a jövőbe tekintő, szociálisan igazságos Európára van szükség.

Novák Katalin csütörtökön találkozott Mariana Vieira da Silva miniszterelnök-helyettessel, majd megtekinti Szenes Árpád kiállítását a Vieira da Silva Múzeumban. Pénteken Augusto Santos Silva házelnökkel találkozik, majd Lisszabon Városi Tanácsának tagjai előtt mond beszédet, és átveszi Carlos Moedas lisszaboni főpolgármestertől Lisszabon város kulcsát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik