Közélet

Megvan, mikor tűzik napirendre a parlamentben a svéd és a finn NATO-csatlakozást

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Az Országgyűlés jövő héten kezdődő tavaszi ülésszakának harmadik ülésnapján, március elsején kezdi tárgyalni a parlament Svédország és Finnország NATO-csatlakozási kérelmének támogatását, értesült a hvg.hu.

A lap információi szerint a házbizottság szerdai ülésére készített jövő heti parlamenti napirendi javaslat szerint  – míg a 27-i hétfői és a 28-i keddi ülésen még más témákkal foglalkozna a törvényhozás – csak a szerdai, március 1-i ülésnapon kezdődne a svéd és a finn NATO-tagságról szóló kormány-előterjesztések általános vitája.

Zárószavazás emiatt majd csak a rákövetkező héten várható, teszik hozzá a cikkben.

Mindez azt jelenti, hogy Magyarország az Európai Unió tagállamai közül utolsóként járulhat hozzá a két ország felvételéhez a katonai védelmi szövetségbe. A kormányzat gyakran hivatkozott arra, sőt még Orbán Viktor miniszterelnök is ezt állította korábban, hogy a téma halogatásában semmi tudatosság nincs, és Magyarország nem nyomásgyakorlásra használja a témát az Európai Bizottsággal szemben az uniós források megszerzése érdekében.

A Külügyi és Külgazdasági Minisztérium a napokban azt közölte: tartani fogják az ígéretüket, miszerint nem Magyarország lesz az utolsó a ratifikáció tekintetében.

Rajtunk kívül egyébként Törökország nem döntött még a kérdésben. Hogy miért, arról alábbi cikkünkben írtunk bővebben korábban:

Kapcsolódó
Ezért akadályozza Erdogan a finnek és a svédek NATO-csatlakozását
Finnország és Svédország NATO-csatlakozása most már csak két ország beleegyezésén múlik: Magyarországén és Törökországén. Ám a török elnök mindkét északi országtól olyan lépéseket követel, melyeknek azok nem tudnak eleget tenni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik