Közélet

Dobrev Klára: Ez diktatúra, nincs háborús infláció, naponta az Orbán-rendszer árát fizetjük meg

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Mintegy 1200 ember előtt mondott beszédet Dobrev Klára kedden délután. A pécsi DK-s rendezvény legfontosabb üzenete az volt, hogy van remény 2023-ban azok számára is, akiknek nem elégedett a jelenlegi kormánnyal Magyarországon. A DK árnyékminiszterelnöke beszédében többször leszögezte:

összetartó, kiszámítható, biztonságos és európai országot szeretne Magyarországból építeni.

Dobrev Klára először Magyarország európai gyökereiről beszélt. Szerinte ugyanis az európaiság, az Európához tartozás vágya köti össze az embereket ebben az országban. Jöhetett háború, forradalom, de „ezzel álmodtunk”, az európai gondolattal.

Magyarország a hazánk, Európa az otthonunk

– mondta.

A DK EP-képviselője azt mondta, hogy egy 2010 után még egy középszerű kormány is képes lett volna az uniós forrásokkal rendbe tenni a dolgokat Magyarországon, és fejlődést elérni, „vezethetnénk a régiót”, ám erre Orbánék nem voltak képesek, „ezért is menniük kell.” Hozzátette: a jelenlegi kormány támadja az EU-, és NATO-tagságunkat. „Az Orbán-rendszer azon dolgozik, hogy adjuk fel az ezeréves európai álmunkat.”

A sikeres európai élet helyett ráadásul csak a NER-elit gazdagodott meg. „Vittek mindent, földet, Balaton-partot, trafikot, energiaszektort, mindent.” Az átlagember pedig „nemzeti giccsbe öltöztetett hamis próféciát” kapott.

Akkor van bajban egy nép, ha nincs alternatíva.  Ezért hoztuk létre az árnyékkormányt

– jelentette ki Dobrev ezek után.

A reményt szerinte az alternatíva puszta léte is létrehozza, a remény pedig szükséges az ellenálláshoz. „Ez a különbség a reményvesztettség és az ellenállás közt. Ha az elégedetlenség reménnyel párosul, akkor ellenállássá válik.”

Dobrev szerint Európa biztonságot is jelent, a hétköznapok biztonságát. „Ma Magyarországon a Pál utcai fiúkból ismert Pásztorok uralkodnak. Visznek mindent, és közben milliók számára létbizonytalanságot teremtenek.” Itt mondta el Dobrev, hogy a „nemzetközi közösséggel együtt el kell érni, hogy Putyin ezt a háborút ne nyerhesse meg.” Szerinte most a „Fidesz politikája az, ami a legfőbb veszélyt jelenti Magyarország békéjére.”

Nincs háborús infláció, az Orbán-rendszer árát fizetjük meg naponta

– fogalmazott Dobrev akkor, amikor az ország gazdasági helyzetéről beszélt.

Állította, gazdasági tévedés volt az olcsó munkaerőre építeni az ország gazdaságpolitikáját. „Az itt élőkkel kell partnerséget kötni, nem a multikkal.” Szerinte az emberekbe kell fektetni, nem az akkumulátorgyárakba.

Az ország szégyene, hogy a magyar bérek leszakadtak a régiós bérekhez képest.

Dobrev hangsúlyozta, hogy azok a társadalmak a legsikeresebbek, ahol nem szakad szét az ország gazdaságilag és kulturálisan. „Azok az országok sikeresek, ahol odafigyelnek azoknak, akiknek nehezebb. Egy olyan összetartó országot szeretnék, amelyik senkit sem rekeszt ki.”

Ezek után Dobrev Magyarország geopolitikai helyzetéről, súlyáról beszélt. Szerinte Magyarország „nem kicsi, nem is nagy, de egy közepes ország.” Arról beszélt a DK-s politikus, hogy a jól politizáló, „okos” országok is képesek nagy hatást kiváltani, ez nem az ország méretétől függ kizárólag. Példaként említette Írországot és Dániát. Magyarország történelme során megtanulta, hogy tragédiába jut, ha rossz szövetségi politika miatt, épp ezért kell jó szövetségi politikát választani.

Okos kompromisszumokat kell a magyar érdek mögé állítani.

Hozzátette: elemi érdekünk az EU-s és a NATO-tagság, okos politikával pedig képesek vagyunk befolyásolni a döntéseket.

Az ellenzéki munka két lényeges pontjának nevezte egyrészt, hogy fel kell készülni az Orbán-kormány bukására, másrészt mindent el kell követni azért, hogy „ez a nemzetvesztő politika” mielőbb megbukjon.

Szerinte a DK-nak jelenleg 1,1 millió szavazója van, de Dobrev hangsúlyozta a

Demokratikus Koalíció nem a cél, hanem az eszköz az Orbán-rendszer megdöntéséhez, és ennek a hataloméhes banda kisöpréséhez.

Beszéde végén azt mondta a DK-s politikus, hogy „Magyarország egy jól szervezet agresszor fogságában van.” Korábban azt is mondta: Magyarországon diktatúra van.

Az a dolgunk, hogy ebből a tengernyi elégedetlenségből egységet, szervezett erőt építsünk.

Ennek az építkezésnek az otthona lesz a Demokratikus koalíció – tette hozzá.

A rendszerrel van a baj. Ha ellenállunk, akkor az Orbán-rendszernek kell ellenállnunk. Ha kell, megküzdünk az ördöggel, hát még az Orbán-rendszerrel. Meg fogjuk tenni!

– zárta pécsi beszédét Dobrev Klára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik