Közélet

Nézőpont: Orbán Viktornál nincs alkalmasabb kormányfő

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Az intézet által megkérdezettek a Fidesz-vezért tartják a legalkalmasabbnak arra, hogy magyar miniszterelnök legyen.

A kormányközeli Nézőpont Intézet aktuális kutatását a kormánylap, a Magyar Nemzet idézte. Mint írták, Orbán Viktor utcahosszal vezet a mögötte ezüztérmes Dobrev Klára és a bronzérmes Toroczkai László előtt. Míg a Demokratikus Koalíció EP-képviselőjét 13, addig a Mi Hazánk Mozgalom elnökét a megkérdezettek 7 százaléka tartaná a legalkalmasabbnak a miniszterelnöki feladatra. Toroczkai Lászlóval szinte holtversenyben áll Donáth Anna (6%), akinek a visszatérését sikertelennek nevezik, mert támogatói köre felét sem éri el Dobrev Kláráénak.

A kutatás alapján a megkérdezettek 11 százaléka szerint egyikük (Orbán Viktor, Dobrev Klára, Toroczkai László, Donáth Anna) sem  alkalmas miniszterelnöknek. Ennél is nagyobb volt azoban azok aránya (14%), akik nem akartak/tudtak válaszolni.

A lap szerint ellenzékváltó hangulatot bizonyítja, hogy az ellenzéki (a lapban potenciális baloldalinak nevezett) szavazók 27 százaléka nem tud választani a jelenlegi ellenzéki ajánlat közül, Donáth Anna e körben 12, míg Dobrev Klára 37 százalékot tudott maga mellé állítani, ami a Nézőpont Intézet szerint ez azt jelenti, hogy ők továbbra sem Orbán Viktor, hanem egymás kihívói.

Módszertan

A kutatás február 13. és 15. között 1000 fő telefonos megkérdezésével készült. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba ± 3,16 százalék. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik