Közélet

Magyarországon havi 3,8 milliót keres egy átlagfocista az NBI-ben

Vasvári Tamás / MTI
Vasvári Tamás / MTI
Fizetésekben lassan felzárkózik az európai topbajnokságokhoz a NBI.

A játékosok fizetése alapján már Európa top 20 bajnokságában van a magyar – írja az mfor.hu, amely szerint az elmúlt 12 év, azaz Orbán Viktor kormányzása tette lehetővé a piaci működésből fakadó kockázatok minimalizálását, a drága külföldi játékosok leigazolását. Ebben ugyan az FTC kiemelkedik, de a tendencia általános, a magyar bajnokság – legalábbis a játékosok fizetése alapján – lépeget előre.

A portál az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) 2021/2022-es pénzügyi évet összegző üzleti jelentése alapján azt írja, a bérekre fordított kiadások alapján a magyar az európai bajnokságok között már a 18., a tavalyihoz képest egy helyet lépett előre. Az NBI-ben 82 millióról 93 millió euróra (szezonvégi árfolyammal számolva 36,6 milliárd forintra) nőtt a klubok bérekre fordított kiadása, ami már több mint 3 milliárd forint csapatonként.

Ebben a játékosok és egyéb alkalmazottak (orvosi stáb, edzők, irodai, adminisztrációs alkalmazottak) fizetése is benne van, de a bérköltség 58,5 százalékát tette ki a legutóbbi szezonban a játékosok fizetése, a 93 millió euróból 54,4 millió euró 21,4 milliárd forint jutott a focistákra.  Ez csapatonként 1,7 milliárd forintot jelent egy szezonra. A Transfermarkt adatai szerint a 2021/2022-es szezonban az NBI-es csapatok átlaglétszáma 39 fő volt, vagyis

egy NBI-ben játszó focista havi átlagfizetése 3,8 millió forint volt az UEFA adatai alapján.

Az mfor.hu külön felhívja a figyelmet arra, hogy ez egy átlag, hiszen a 12 csapat költségvetése 1,5 milliárd és 10-12 milliárd forint között mozog, így feltételezhető, hogy a kiemelkedő büdzséjű csapatok (FTC, Fehérvár, Puskás Akadémia) húzzák fel az átlagot, hiszen jóval magasabb bérszinttel tudnak játékosokat is igazolni.

Frissítünk!

DK: Egy tanár 40 év munka után a tizedét kapja

Ráczné Földi Judit szerint az elmúlt időkben az átlagembernek az a benyomása támadhatott, hogy a kormány teljesen magára hagyta: az orbáni infláció és a hétszeres rezsiemelés sokaknak minden pénzét elvitte, miközben a fizetések és nyugdíjak alig emelkedtek.

Nem mindenkit hagyott azonban Orbán Viktor az út szélén: a focisták közel tízszer annyit keresnek egy hónapban, mint egy egyetemet végzett tanár.

A Demokratikus Koalíció politikusa felháborítónak nevezte, hogy miközben a szegénység egyre nagyobb méreteket ölt, egy átlagos NB I-es focista havi 3,8 millió forintot vihet haza, miközben egy felsőfokú diplomával rendelkező tanár 40 év munkaviszony után 400 ezer forint körül keres. Azt írta, ebből látszik, hogy Orbán Viktornak tízszer annyit ér egy focista, mint a jövő nemzedékeit tanító tanár.

Ráczné szerint ez az összeg akkor is kiborító lenne, ha az eredményeiket tekintve is Európa legjobbjai közé tartoznának a magyar csapatok, de erről szó sincs, így  ez kidobott pénz. A DK politikusa azt írta, a tanároknak is jár a normális fizetés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik