Közélet

Ennyit a fosszilis energia visszaszorításáról: idén is nőtt a szénfogyasztás a világon

MTI / Sóki Tamás
MTI / Sóki Tamás

Rekordot dönthet az idén a globális szénfogyasztás annak ellenére is, hogy világszerte általánosan elfogadottnak tekinthető az a célkitűzés, miszerint vissza kell szorítani a fosszilis tüzelőanyagok használatát – idézi a Nemzetközi Energia Ügynökség (International Energy Agency, IEA) jelentése alapján készült Bloomberg-cikket a napi.hu.

A gazdasági portál megállapítja hogy 2022-ben várhatóan 1,2 százalékkal több szenet égetünk el majd el, mint egy évvel korábban, ezzel pedig először lépheti át az egyetlen év alatt globálisan felhasznált szénmennyiség a 8 milliárd tonnát.

A lap szerint az elmúlt két évben elhasznált mennyiségek a következőképpen alakultak:

  • 2020: 7.477 milliárd tonna,
  • 2021: 7.929 milliárd tonna,
  • 2022: várhatóan 8.025 milliárd tonna.

Mint írják, az IEA ráadásul azzal kalkulál, hogy 2025-re a globális szénfogyasztás tovább emelkedik, arra az évre már 8.038 milliárd tonna elégetett mennyiséget prognosztizál a szervezet. Bár a fejlett gazdaságok klímavédelmi okokból arra törekszenek, hogy visszaszorítsák a szénigényüket, ám ezt ellensúlyozza, hogy egyes ázsiai piacokon – például Kínában és Indiában – felpörög a szénhasználat.

Ráadásul igaz ugyan, hogy az európai vezetők igyekeznek a megújuló energiaforrások felé fordulni, de az orosz részről akadozó gázellátás miatt idén különösen nehéz csökkenteni a kontinens szénfüggőségét.

Az elemzés szerint azonban megnyugtató, hogy a nehézségek ellenére egyetlen európai ország sem visszakozott az Európai Unió zérókibocsátási terveivel kapcsolatban, így – elméleti szinten legalábbis – a következő évtized már szénmentes lehet a kontinensen – írja a napi.hu.

Kiemelt kép: Meddő kőzetet rak teherautóra egy markológép a pécs-vasasi szénkülfejtésben 2019. február 19-én. MTI/Sóki Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik