Közélet

Megtartotta alakuló ülését a Korrupcióellenes Munkacsoport

Megtartotta alakuló ülését a Korrupcióellenes Munkacsoport és alelnökké választotta Várady Szilviát – közölte az Integritás Hatóság kedden az MTI-vel.

Azt írták, hogy a 21 állandó taggal és több állandó meghívott részvételével tartották meg az alakuló ülést, ahol nemcsak az ügyrend legfontosabb szabályaiban egyeztek meg – lényegében a civilek összes módosító javaslatát befogadva –, hanem a törvény által előírt feladatok végrehajtásáról is egyeztettek.

Emlékeztettek, hogy az Integritás Hatóság mellett működő Korrupcióellenes Munkacsoport felállítása törvényi kötelessége volt a hatóságnak, melybe tíz tagot az állami szervek delegáltak, tíz tagot pedig pályázat útján választottak ki 24 civil jelölt közül.

A munkacsoport ügyrendjéhez több javaslat érkezett a nem kormányzati szereplők részéről, ezeknek döntő többségét a testület elfogadta. Így nyilvánosak lesznek a civilek életrajzai, amelyeket a munkacsoport dedikált weboldalán fog közzé tenni.

A testület tagjai egyetértettek abban, hogy a munkacsoport célja a „tiszta és átlátható közbeszerzési rendszer mellett az állami szervek és a civil szervezetek konstruktív együttműködése a korrupció elleni harcban”.

A közlemény szerint a törvény által előírt feladatok elvégzése érdekében több almunkacsoportot is létrehoznak, amelyek a testület ülései között folyamatosan dolgozni fognak. A következő találkozó 2023. január második hetében lesz – jelezték.

A közleményben idézték Biró Ferencet, az Integritás Hatóság és egyben a Korrupcióellenes Munkacsoport elnökét, aki az ülés után úgy fogalmazott: „tudtuk, hogy lesznek zökkenők, hiszen kipróbálatlan terepen járunk. Úgy kell utat építenünk, hogy még a nyomvonalat sem jelölték ki. Az eddig történtek bizakodással töltenek el”.

A viták konstruktívak, a felek nem a konfliktust, hanem a megoldást keresik. Egy jól és hatékonyan működő Korrupcióellenes Munkacsoport nagy segítséget jelent a hatóság munkájához és általában véve a tisztább és átláthatóbb közélet megteremtése érdekében, hiszen módszertani javaslatokat éppen úgy várunk tőle, mint a jogszabályi környezet jobbítására vonatkozó javaslatokat, vagy akár konkrét ügyeket, melyek becsatornázhatók kockázatkezelési rendszerünkbe,

mondta a hatóság vezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik