Közélet

A DK szerint megbundázták az állatkert főigazgatói posztjára kiírt pályázatot, a főváros szerint jogszerűen jártak el

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A Demokratikus Koalíció közleményben szólítja fel a főpolgármestert a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatói pályázatának érvénytelenné nyilvánítására és egy új pályázat kiírására. A közleményben azt írják, hogy Karácsony Gergely főpolgármester pályázati felhívást adott ki a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatói pályázatának betöltésére, melyre többen jelentkeztek, „közöttük nemzetközi szinten is elismert szakemberek, multinacionális cégnél tapasztalatot szerzett vezetők, illetve egy hasonló profilú vállalat korábbi vezetője is”.

A DK állítása szerint

ennek ellenére a mai bíráló bizottsági döntésre csak egy jelöltet engedtek be – az állatkert egyik kommunikációs munkavállalóját –, mindenki mást anélkül zártak ki, hogy lehetőséget kaptak volna a személyes bemutatkozásra.

A Demokratikus Koalíció a vezetői pályázat megbundázásáról ír közleményében. Hozzátették: ez a hozzáállás a jelenlegi kormánypártokra jellemző, a fővárosi koalíció legnagyobb frakciója elfogadhatatlannak tartja, hogy „a jelölteket már a pályázatuk beadásakor elgáncsolják”.

„A tisztességtelen feltételek miatt a DK képviselői nem támogatják a hátszéllel rendelkező jelölt személyét. Egyúttal felszólítják Karácsony Gergely főpolgármestert az állatkert főigazgatói pályázatának érvénytelenné nyilvánítására, illetve egy új, tisztességes pályázat kiírására” – írja a DK közleményében.

A pályázattal kapcsolatban írtunk a fővárosi önkormányzatnak, ahonnan azt a választ kaptuk, „a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatói tisztségére kiírt pályázat a pályázókkal szemben kizárólag jogszabályban meghatározott követelményeket támasztott.”

A pályázóktól elvárt képesítési követelményeket a kulturális tevékenységet végző közalkalmazottakról szóló 475/2020. (X. 30.) Korm. rendelet szabályai határozzák meg, amelyektől jogszerűen nem lehet eltérni. A pályázati kiírás egyetlen olyan feltételt sem támasztott a pályázókkal szemben, amelyet ne jogszabály határozna meg. A főpolgármester a pályázat lezárására vonatkozó javaslatát a koalíciós pártokkal folytatott egyeztetését követően teszi meg

– írta a Főpolgármestei Hivatal Sajtókapcsolati Csoportja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik