Közélet

Amerikától védené Európa gazdasági érdekeit a francia pénzügyminiszter

Bertrand GUAY / AFP
Bertrand GUAY / AFP

A jövő héten az Egyesült Államokban látogat Emmanul Macron francia államfő. Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter ennek kapcsán vasárnap arról beszélt: Európának meg kell védenie a gazdasági érdekeit az USA inflációellenes törvényének hatásaitól.

Az Egyesült Államok a közelmúltban új inflációellenes törvényt fogadott el, amely vámkorlátozásokkal, más szigorításokkal és egy hatalmas támogatási csomaggal is igyekszik kezelni az ország gazdasági problémáit. Európai vezetők szerint azonban az amerikai gyártók védelmét szolgáló intézkedések és a törvénybe foglalt támogatási csomag halálos csapást mérhet európai iparágakra, amelyeket már amúgy is megtépáztak az ukrajnai orosz invázió miatt elszállt energiaárak.

Franciaország mentességet kérhet bizonyos, az Egyesült Államok kormánya által megszabott vámok és korlátozások alól. De az igazi kérdést fel kell tennünk magunknak, azt, hogy milyen globalizáció áll előttünk?

– mondta Bruno Le Maire a France 3 televíziónak.

A Reuters szerint a francia pénzügyminiszter úgy fogalmazott: Kína a kínai termelést részesíti előnyben, Amerika az amerikai termelést, és itt az ideje, hogy Európa is a saját termelését részesítse előnyben. Szerinte minden európai államnak meg kell értenie, hogy ma ezekkel az amerikai döntésekkel szemben meg kell tanulni megvédeni az európai gazdasági érdekeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik