Közélet

Nem engedték be egy gyöngyösi diszkóba a Momentum roma országgyűlési képviselőjét

MTI / Balogh Zoltán
MTI / Balogh Zoltán

Lőcsei Lajos, a Momentum roma származású politikusa vasárnap egy videóbejegyzésben számolt be arról, hogy nem engedték be egy gyöngyösi szórakozóhelyre.

„A Múlt héten Gyöngyös környékéről több középiskolás fiatal keresett meg, hogy egy bizonyos Gyöngyösön lévő Blue Box diszkóba nem engedik be őket” – vezette fel a problémát a Momentum országgyűlési képviselője, aki szerint a középiskolások joggal érezhették úgy, hogy a bőrszínűk miatt tagadták meg tőlük a belépést.

Lőcsei ezért – feltehetően szombat este – kísérletképpen személyesen is meglátogatta a diszkót, hogy meggyőződjön róla:

egy barna bőrű országgyűlési képviselőt beengednek-e a szórakozóhelyre?

A politikus a videóban rögzítette azt is, hogy a nála panasszal élő fiatalok „jól szituált és rendes családból jönnek”, ezért is merülhetett fel a bőrszín alapján álló megkülönböztetés gyanúja.

A politikus a beszámolója szerint a barátját és feleségét előreküldte, és őket szó nélkül beengedték a megnevezett diszkóba, őt magát azonban már nem. Állítása szerint a szórakozóhely biztonsági őre azért tagadta meg tőle a belépést, mert „már a múlt héten is balhé volt vele”. Az országgyűlési képviselő ezután felhívta a biztonsági őr figyelmét, hogy ő még soha nem járt a diszkóban, ez azonban nem hatotta meg a személyzetet, váltig állították, hogy a képviselőt látták balhézni a múlt heti buliban.

Lőcsei erről azt mondta ez „nagyon jó mintája annak”, hogyan éri megkülönböztetés az embereket a bőrük színe alapján. A képviselő egyúttal arra kérte a fiatalokat, akiknek hasonló tapasztalataik vannak akár a gyöngyösi Blue Box-szal kapcsolatban, akár máshol, hogy keressék meg őt.

Lőcsei Lajos közölte, az Alapvető Jogok Biztosához fordul az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik