Delil SOULEIMAN / AFP
Közélet

Kurdok ezrei tüntettek a török katonai agresszió ellen

Kurdok ezrei tüntettek vasárnap a Szíria északkeleti részén található Kamisliben a török légicsapások, illetve Ankara szárazföldi offenzívával való fenyegetése ellen – írja az MTI hírügynökségi forrásokra támaszkodva.

A megmozdulás résztvevői a kurdok zászlaját és Abdullah Öcalan képét lobogtatták, és a török kormányt bírálták. Öcalan a több állam által terrorszervezetnek nyilvánított Kurdisztáni Munkáspárt (PPK) egyik vezetője, aki jelenleg is börtönben ül Törökországban.

Törökország egy hete légi hadműveletet indított a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellen Szíriában, és a PKK tagjai ellen Irakban. A Karom-Kard fedőnevű hadműveletben legalább 59-en vesztették életüket november 20. óta. A csapások többsége Szíria északkeleti részét érte.

A PKK-t, amely 1984 óta folytat fegyveres felkelést Délkelet-Törökországban, Ankara mellett az Európai Unió és az Egyesült Államok nyilvánította terrorszervezetnek. A török vezetés szerint az YPG a PKK bábja, és szintén terrorszervezet.

A törökök ugyan a szíriai kurd milíciát okolják a november 13-ai isztambuli robbantás miatt, amely hat halálos áldozatot követelt, ám a YPG, amely a nyugati koalíció hatékony szövetségese volt az Iszlám Állam elleni küzdelemben, tagadta a vádat.

2016 és 2019 között Törökország három offenzívát hajtott végre Észak-Szíriában a kurd milíciák ellen. Ankara célja, hogy 30 kilométeres biztonsági zónát hozzon létre déli határa mentén.

Ajánlott videó