Közélet

Hvg.hu: új nagykövetet küld Kijevbe Szijjártó Péter

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Íjgyártó István nagykövet megbízatása lejár, utódja Heizer Antal régi külügyes, karrierdiplomata lesz, aki korábban Albániában, Szlovákiában és Kazahsztánban is volt nagykövet – értesült a hvg.hu.

Heizer Antalt hétfő délelőtt hallgatja meg nagykövetjelöltként az Országgyűlés külügyi bizottsága – a szokásoknak megfelelően zárt ülésen. Heizer – írja a hvg.hu – régi külügyes, karrierdiplomata, aki 1986-ban végzett az MGIMO-n, a moszkvai nemzetközi kapcsolatok intézetén, majd Kínától Albánián át sok helyütt volt diplomata, miközben a 2000-es években vezette a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatalt is, majd újra külszolgálatok következtek: 2010 óta volt nagykövet Pozsonyban, Tiranában, legutóbb pedig Kazahsztánban.

A portál emlékeztet, hogy a nagykövetcsere nem rendkívüli vagy váratlan, Íjgyártó ugyanis már több mint 4 éve, 2018 őszén foglalta el állomáshelyét Kijevben – a kárpátaljai származású diplomata előtte a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára volt, azelőtt pedig moszkvai nagykövet.

Emellett új nagykövetet küld Szijjártó Péter miniszter még Bécsbe, Rigába és az EBESZ-képviseletre is, a jelölteket hétfőn hallgatja meg a külügyi bizottság – írja a hvg.hu ugyanabban a cikkében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik