Közélet

Lócsontvázat és aknavető gránátokat találtak egy mezőzombori szántóföldön

MH 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred
MH 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred

Lócsontváz és 85, különböző gyártmányú világháborús aknavető gránát került elő egy mezőzombori szántóföldön – közölte a Magyar Honvédség tűzszerész ezrede pénteken a Facebook-oldalán. Azt írták, hogy a Borsod-Abaúj Zemplén megyei Mezőzombornál mezőgazdasági földmunkák során feltételezett robbanóeszközre bukkantak egy szántóföldön.

A tűzszerészek megállapították, hogy egy 81 milliméteres német repesz aknavetőgránát került elő. Megkezdték a kutatást további robbanóeszközök után, azonban nem további robbanótesteket, hanem csontokat találtak a katonák. A protokollnak megfelelően felfüggesztették a keresést, az igazságügyi orvos szakértő megvizsgálta a csontokat és megállapította, hogy azok egy közel nyolcvan évvel ezelőtt elhullott ló maradványai.

Így a tűzszerészek be tudták fejezni a mentesítést, és végül 58 darab 81 milliméteres német repesz aknavető gránátot, 26, szintén 81 milliméteres román aknavető gránátot és egy további, ezekkel megegyező űrméretű, magyar repesz aknavető gránátot szállítottak el a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére, későbbi megsemmisítésre. A tűzszerész ezred bejegyzésében arra is kitért, miért szunnyadhatott több mint nyolcvan, nem kilőtt, második világháborús robbanóeszköz egy ló csontváza alatt.

Mint írták, 1945. szeptember 28-án alakult meg az első aknakutató egység, amelynek feladata a civil lakosságra nézve legveszélyesebb aknák lokalizálása, kiemelése és ártalmatlanítása volt. A telepített tüzérségi és aknavető gránátok, lőszerek kezelésére a második világháborút követő években nem rendelkezett az ország szabad kapacitásokkal, ezért a megmaradt robbanóeszközöket a polgárok „kreatív módszereket” alkalmazva próbálták eltüntetni, hogy azok ne veszélyeztessenek másokat. Az egyik ilyen módszer volt félreeső területen mély gödörben elhelyezni, majd elhullott állat tetemével, végül földdel lefedni a pusztító hatású eszközöket.

Közölték: a tűzszerész alakulathoz még most is átlagosan évi kétezer rendőrségi bejelentés érkezik, jellemzően a második világháborúból visszamaradt robbanóeszközökkel kapcsolatban. Kiemelték: ha bárki bármilyen robbanótestnek tűnő tárgyat talál, azonnal bejelentést kell tenni a rendőrségnek, hogy a még mindig veszélyt jelentő eszközök ne szedjenek további értelmetlen áldozatot.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik