Közélet

Találkozott Kijevben az ukrán ombudsmannal a Momentum, a Turul-szobor is szóba került

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Kijevben ma találkozott az ukrán ombudsmannal, Dimitro Lubinec-el a Momentum delegációja – írja a párt közlése nyomán az MTI.

Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke szerint a pártja álláspontja világos mind a Turul-szobor, mind pedig a nyelvtörvény ügyében.

Munkács vára fontos szerepet játszott a magyar történelemben, a magyar honfoglalás egyik jelképéről van szó. A turulmadarat a kárpátaljai magyar kisebbséggel egyeztetve, újra el kell helyezni a váron belül. A nyelvtörvény kapcsán pedig, igazságos módon, nem kérünk többet, mint ami a lengyel kisebbségnek is jár Ukrajnában. Az ő jogaikat külön törvényben erős garanciák védik. Ilyen törvényt az ukrán parlament bármikor alkothat a magyarság védelmében is.

– mondta.

Gelencsér Ferenc elmondásai alapján, amit a Fidesz-kormány művel az az ellenséges tétlenkedés az uniós hitelek blokkolásával, ezzel hatalmas bűnt követnek el Orbánék a kárpátaljai magyarsággal szemben is.

A Momentum elnöke hozzátette: “Magyarország nem egyenlő Orbán Viktorral, a szabad generáció tagjait, senki sem zsarolhatja és irányíthatja külföldről. Ezért megtesszük, ami nemzetünk határon inneni és túli közösségének érdekében áll az Európai Unió és a NATO tagjaként.”

Még vasárnap jelentette be Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke, hogy Tompos Mártonnal és Bedő Dáviddal első magyar parlamenti delegációként Kijevbe látogatnak. A pártelnök emlékeztetett rá, az EU minden tagállamából ment már parlamenti delegáció Ukrajnába, kivéve Magyarországot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik