Közélet

„Ez nem a mulyák ideje” – Gyurcsány szerint csak a DK vezetésével váltható le Orbán

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
A DK elnöke új kormányt, erős ellenzéket, új hazát ajánl.

Gyurcsány Ferenc legfrissebb Facebook-posztjában hosszan ír arról, hogy az ellenzék nagyon sokszínű, de most nem fontosak az árnyalatok.

Most csak egy kérdés van: vele vagy ellene?

A Demokratikus Koalíció elnöke szerint az Orbánnal szemben felálló demokratikus ellenzéket érzékeny, tisztességes hazafiak alkotják, megszámlálhatatlan mennyiségű pártot alkotva, nyílt vagy kimondatlan antigyurcsányista lélekkel.

Parvenük nem szoktak győzni sem forradalmakban, sem választásokon. (…) Cikkek, bejegyzések, tüntetések önmagukban veszélytelenek a rendszerre.

Nem lehet két ellenzék

Gyurcsány Ferenc szerint a liberális parlamenti demokráciánál nincs jobban működő rendszer, ezért mindenkinek döntenie kell, kormány- vagy rendszerkritikus-e. Levezetése szerint a (párt)politikamentes civil ellenállás nem megdönti, hanem szándékától függetlenül erősiti a rendszert.

Mert ami javítható, az életképes, ha életképes, akkor meg lehet tartani. Akinek elég a kompromisszum, az a rendszert erősíti.
Mi nem javítani akarjuk ezt a rendszert, hanem megdönteni. Aki nem akar pártokat, az nem akar parlamentarizmust.
Aki nem akar demokratikus parlamentarizmust, az az önkénynek nyit utat.
Szabad, demokratikus Magyarországért küzdünk. Ezt a küzdelmet politikának hívják.

Ez nem a mulyák ideje. Nincs egyrészt-másrészt, kiábrándult fideszes, meg emberarcú, de mégis, esetleg, belátta, magányos harcos, jót akart. A magamutogatás nem politikai cselekvés. A tanácsadás se. A beszéd gondolat nélkül csak zaj. Fiatalságod lehetőség, de nem politikai teljesítmény. Múltad nem belépő a holnapba. Most nem lehet két ellenzék.

Fentiek alapján a volt kormányfő arra jut, hogy a 2026-ig terjedő időszakban csak a Demokratikus Koalíció tudja hatékony erővé szervezni az ellenzéket. Ők tanultak a hibáikból, új kormányt, erős ellenzéket, új hazát ajánlanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik