Közélet

Deutsch Tamás: az uniós pénzek sorsa a következő napokban dől el

IVÁNDI-SZABÓ BALÁZS / 24.HU
IVÁNDI-SZABÓ BALÁZS / 24.HU
Szerinte Magyarország tárgyalni sem hajlandó arról, hogy az Európai Unió közös hitelt vegyen fel Ukrajna támogatására.

Deutsch Tamás szerint biztatóak az Európai Bizottság és a kormány közötti tárgyalások, jó esély van a megállapodásra, arra, hogy végre  hozzájussunk az uniós pénzekhez, amelyeket szerinte politikai okokól tartottak vissza. Az állami rádió Vasárnapi újság című műsorában a Fidesz európai parlamenti delegációvezetője azt mondta, a következő napok döntőek lesznek a tárgyalások szempontjából, mert nem adták fel a küzdelmet azok a magyar és európai baloldali politikai erők, amelyek a lehető legdurvább módon támadják Európa nemzeti, konzervatív jobboldali, kereszténydemokrata kormányait.

Az állami hírügynökség által szemlézett interjúban Deutsch Tamás rendkívül durvának, az európai együttműködést és összefogást aláásó politikai akciót emlegetett, amit szerinte a baloldali erők vezetnek, aminek igazolására felidézte, hogy Katarina Barley EP-alelnök néhány hete arról beszélt, hogy azért kell pénzügyileg kiéheztetni a lengyeleket és a magyarokat, mert

a magyar és a lengyel konzervatív politikusok csak az európai uniós pénzek megvonásának hangján tudnak érteni a szóból.

Mint mondta, ezek az erőknek része a magyar baloldal is. Azt akarják, hogy hiába teljesíti Magyarország minden vállalását, mégse szülessen megállapodás az Európai Bizottság és a magyar kormány között.

Deutsch Tamás az ukrajnai háborúról és a uniós szankciókról úgy vélte, a háború elképesztő tragédiákat jelent, félelmetes humanitárius katasztrófát okoz, emberek milliói kénytelenek elhagyni lakhelyüket; de az unió nem tompítani igyekszik a háború hatásait, hanem tovább növeli a háború okozta, egyébként is meglévő, Európa egészén eluralkodó gazdasági nehézségeket. A jóakaratú európai polgárok lassan kifogynak azokból a szavakból, amikkel leírható a jelenlegi európai politika abszurditása. Ő a

vérlázító, vérforraló, ugyanakkor szomorúságra okot adó

jelzőket használta a döntésekre. Az unió ahelyett, hogy a fegyverszünet érdekében, azt követően pedig a béketárgyalások érdekében tenne diplomáciai lépéseket, a brüsszeli bürokratáktól olyan nyilatkozatok hangzanak el, amelyekkel eszkalálják a háborút. Szerinte Orbán Viktort a magyar polgárokkal, a nemzettel, sőt az Európai Unió egészével szembeni felelősség vezeti, amikor arról beszél, hogy a háborút mielőbb a békének kellene felváltania Ukrajnában.

Amennyiben egy újabb szankciós csomagban ismét olyan energetikai szankcióra tennének javaslatot az arra illetékesek, amelyik a magyar nemzeti érdekekkel ellentétes, akkor Magyarország nem egyszerűen vétóz, de ilyen javaslatról tárgyalni sem hajlandó. Hozzátette: ez a helyzet a közös hitelfelvétellel is, szavai szerint “kizárt, teljesen elképzelhetetlen, nonszensz” hogy Ukrajna nyilvánvalóan szükséges újjáépítése olyan módon történjen meg, hogy annak eredményeként 27 európai ország – ki tudja hány száz vagy ezer milliárddal – eladósítsa magát. Magyarország továbbra is nyitott arra, hogy segítse Ukrajnát, de ez csak kétoldalú módon történhet, nem közös hitelfelvétellel – szögezte le a Fidesz európai parlamenti képviselője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik