Közélet

Orbán Viktor úgy döntött, nem dönt a közvilágításról

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu
Átruházta a felelősséget az önkormányzatokra. A rendelet csütörtöktől hatályos.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet pontosítja azt a korábbit, amely szerint veszélyhelyzet ideje alatt az önkormányzatok rendeletben szabályozhatják a települések közvilágításának időtartamával, mértékével kapcsolatos kérdéseket. A közvilágításról a csütörtöktől hatályos, Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt új szabályozás szerint Budapesten a közgyűlés, illetve a kerületek képviselő-testülete dönt.

Annyi a megkötés, hogy az önkormányzati rendeletben

a közvilágításra vonatkozó helyi működési rendet közbiztonsági, vagyon- és személyvédelmi, valamint közútbiztonsági szempontokra figyelemmel kell megalkotni.

A rendelet szerint nem alkalmazható a közvilágítási üzemeltetési engedély, illetve semmis a villamosenergia-vásárlási vagy villamosenergia-vételezési szerződés mindazon rendelkezése, amely a közvilágítással kapcsolatos közbiztonsági kérdésben bármely szerv vagy hatóság jóváhagyását vagy véleményének beszerzését írja elő.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal a közbiztonság érdekében kiadott határozatokban foglalt, közvilágítással kapcsolatos
kötelezettség megszegése esetén sem jelölhet ki mást a berendezések üzemeltetésére, ha a kötelezettség nemteljesítése az önkormányzati rendelet végrehajtásából következik.

Orbán Viktor rendelete úgy fogalmaz, hogy ezzel felhatalmazást kap a települési önkormányzat képviselő-testülete, közgyűlése, Budapest főváros és kerületei tekintetében, a fővárosi önkormányzat által közvetlenül igazgatott terület esetében a fővárosi közgyűlés, egyéb fővárosi terület esetében a fővárosi kerület képviselő-testülete, hogy a település közvilágításának időtartamával, illetve mértékével kapcsolatos kérdéseket rendeletben szabályozza.

Frissítünk!

Orbán Viktor Budapest bedöntésén munkálkodik

Bősz Anett, a DK főpolgármester-helyettese szerint a rendelet alapján a jövőben a fővárosi közvilágítás működtetéséről nem a Fővárosi Önkormányzat, hanem a kerületek döntenek, de a számlát továbbra is a Főváros állja. Így előállhat az a helyzet, hogy ha például Szentgyörgyvölgyi Péter V. kerületi fideszes polgármester a rezsiválság közepén milliárdokért megrendeli a közvilágítást, de azért a Fővárosnak kell fizetnie. A Demokratikus Koalíció szerint Orbán Viktor a közvilágítás-rendelettel is a Főváros bedöntésén munkálkodik. A miniszterelnök most sem azzal van elfoglalva, hogy 12 év alatt milyen helyzetbe sodorta hazánkat, hogyan segíthetné az embereket a megélhetési válságban, hanem azzal, hogy miként tehetne szert még több hatalomra. A kormány célja egyértelmű: bármi áron csődbe vinni Budapestet – közölte a főpolgármeter-helyettes.

Törvényes lehet sötétség

A kormány lehetővé tette, hogy az önkormányzatok törvényesen szüneteltethessék a közvilágítást,ami azonban felvet közbiztonsági és közlekedésbiztonsági kérdéseket – mondta a Szabad Európának Gémesi György gödöllői polgármester. A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint van, ahol már a rendelet előtt eldőlt, hogy a közvilágításon is spórolnak. A települések nagy részénél nincs forrás a tízszeresére drágult áram kifizetésére, ezért vagy ők kapcsolják le szabályozottan az éjszakai órákra, vagy a szolgáltató teljesen, ha az önkormányzat már képtelen fizetni a számlát.

Gödöllőn az áramköltségek nyolcvan százaléka közvilágításra megy el, kisebb településeknél még magasabb lehet ez az arány – tette hozzá. Emlékeztetett rá, eddig legalább két hatósági engedély kellett a közvilágítás szüneteltetéshez, a rendelet ez alól is mentességet ad. Szerinte ugyanakkor nem ez, hanem az lenne a megoldás, ha az önkormányzatok a paksi éjszakai áramból juthatnának olcsó energiához. Szerinte abból, hogy azt piaci áron kapják az önkormányzatok az MVM-nek, vagyis az államnak hatalmas profitja van, amit visszaforgat a gázár miatti veszteségek ellensúlyozására.

Gödöllőn még nincs döntés, a városnak viszonylag kedvező szerződése van jövő év végéig, az áramszámla nem okoz kigazdálkodhatatlan terhet, de a távhő és a gáz árának emelkedése igen, ezért lehet, hogy a közvilágításon is spórolni fognak – közölte a polgármester.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik