Közélet

1200 milliárdot szán a kormány a pedagógusbérek emelésére 2025-ig

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Azonos arányban hazai és uniós forrásból 2025-ig 1200 milliárd forintot szán a kormány a pedagógusok illetményemelésére – jelentette be a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára a 24. Országos Közoktatási és Szakképzési Szakértői Konferencia keddi nyitónapján, Egerben.

Maruzsa Zoltán szerint

a kormányzat is világosan látja, hogy jelentős béremelésre van szükség a köznevelés világában.

Az államtitkár megjegyezte, hogy a kormány az uniós támogatásért vállalja, hogy a pedagógusok átlagbére 2025-re eléri a diplomás-átlagbér 80 százalékát, és ezt az arányt 2030-ig fent is tartja. Magyarország modern kori időszámításában soha nem volt még ilyen magas ez az arány – húzta alá. Számszerűsítve 777 ezer forint a célösszeg az idei 440 ezer forintos pedagógus átlagkeresethez képest – közölte.

Hozzátette: első lépcsőként idén 10 százalékos, majd a már bejelentett emelési mértékekkel lehet kalkulálni.

Maruzsa arról is beszélt, hogy a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók magasabb aránya miatt és a pályakezdő pedagógusok esetén ennél is nagyobb lesz a béremelés mértéke.

A Klebelsberg Központ tervezési adata szerint a jelenlegi árakat figyelembe véve csak az iskolák fűtése a tavalyi 26 milliárd forintnál akár 225 milliárd forinttal drágább lehet – jegyezte meg Maruzsa.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik