Közélet

Híres amerikai politológussal tárgyalt Orbán Viktor

Miniszterelnöki Sajtóiroda
Miniszterelnöki Sajtóiroda

Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Karmelita kolostorban fogadta John Mearsheimer világhírű amerikai politológus professzort, akit korunk egyik legmeghatározóbb és legrealistább nemzetközi kapcsolatok szakértőjeként tartanak számon – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

John Mearsheimer a nemzetközi kapcsolatok realista iskolájának képviselője. A realista iskola azt állítja, hogy az államok működésük során nem valami fajta magasabb, idealista célt követnek, hanem elsősorban biztonságuk megőrzésére és hatalmuk kiterjesztésére törekszenek. Főbb képviselői olyan híres történelmi személyek, mint Niccolò Machiavelli vagy Thomas Hobbes. A realizmus jelenleg az uralkodó elmélet a nemzetközi kapcsolatok tudományterületén belül.

Mearsheimer a Chicagói Egyetem professzora, számos külpolitikai, történelmi, nagyhatalmi témájú elemző kötet szerzője. Itthon is megjelent már kötete a Századvég kiadásában A nagy téveszme címmel.

A kötetlen beszélgetésen, melyen részt vett Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója is, elsősorban az ukrajnai háború okairól, előzményeiről és lehetséges kimeneteleiről volt szó.

Egyetértettek abban, hogy az ukrajnai háború az elmúlt évtizedek legveszélyesebb konfliktusa, amelyet mielőbb le kell zárni – ismertette Havasi Bertalan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik