Közélet

Óriási tartozást halmoztak fel a rendőr-főkapitányságok

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Már az orosz-ukrán háború előtt is gondok voltak, ami az intézmények adósságfelhalmozásában mutatkozott meg. A rendőr-főkapitányságok például idén nyárra már közel 1 milliárd forinttal tartoztak a beszállítóiknak.

Az Átlátszó közérdekű adatigényléssel szerzett információi alapján látható, hogy a kifizetésekkel 2021-ig minden rendben volt, a rendőr-főkapitányságok időben fizettek a beszállítóiknak. 2022 nyarától ugyanakkor az adósságok hatalmasra, nulláról 951 millió forintra nőttek.

Az oknyomozó portál információi szerint a rendőrségek már ahhoz sem rendelkeznek elegendő forrással, hogy a kirendelt védői díjakat megfizessék, így azokat a Budapesti Ügyvédi Kamara hitelezi. Mostanra már nemcsak a rendőr-főkapitányságoknak, hanem a Készenléti Rendőrségnek is. A helyzet érzékeltetésére a Budapesti Ügyvédi Kamara elárulta, hogy a BRFK közel 40 millió forinttal tartozik a megelőlegezett díjakért a BÜK-nek.

Az Átlátszó által közzétett táblázat alapján látható, hogy már 2021-ben, tehát az orosz-ukrán háború kitörését megelőzően keletkezett kintlevőség, mely 2022 folyamán tovább nőtt – írja a lap.

2021 végén összesen 338 436 000 forintos 30 és 60 napon túli lejárt tartozása volt a megyei főkapitányságoknak és a Budapesti RFK-nak együtt, míg 2022 július 30-án már 951 335 000 forint. Ebből a 60 napon túli, 351 000 forintos tartozást egyetlen szervezeti egység, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei RFK halmozta fel.

Összességében azonban még ennél is rosszabb a helyzet – írja az Átlátszó a Népszava szeptemberi cikkére hivatkozva, amely arra hívta fel a figyelmet, hogy nagyon rég nem volt arra példa, hogy a nagy adósok listáján ne csak kórházak szerepeljenek, mégpedig a júliusi nyilvántartás szerint a TOP 10 tartozást felhalmozó közintézmény közé három rendvédelmi szerv – az Országos Rendőr-főkapitányság, a Készenléti Rendőrség és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága – is beverekedte magát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik