Közélet

Újabb hat évig marad a GVH vezetésében és a Versenytanács élén Szijjártó gimnáziumi osztálytársa

MTI Fotó: Bruzák Noémi
MTI Fotó: Bruzák Noémi

Orbán Viktor előterjesztésére a köztársasági elnök megerősítette tisztségükben a következő 6 évre Bak Lászlót és Tóth Andrást, a GVH jelenlegi elnökhelyetteseit, utóbbit a Versenytanács elnöki posztján is, miután az Országgyűlés gazdasági bizottsága meghallgatta őket, kinevezésüket pedig támogatta, szúrta ki a hvg.hu. a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) honlapján.

Tóth András ezzel a GVH elnökhelyetteseként és a Versenytanács elnökeként immár harmadik ciklusát kezdi, ami 2028 oa úktóber végén jár majd le. Emlékeztetnek, először 2010 őszén kapta meg Tóth ezt a kettős kinevezést. Valójában akkor még nem kellett volna elnökhelyetteseket és Versenytanács-elnököt kinevezni, mert 2010 nyarán csak a GVH-t 12 éve irányító elnök, Nagy Zoltán mandátuma járt le.

Tóth az életrajza szerint korábban, 2002 és 2007 között dolgozott már a GVH-nál, de egy nemzetközi ügyvédi irodához csatlakozva néhány évre elhagyta a szervezetet. Tóth jelölését és várható kinevezését 2010 őszén Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivőként jelentette be.

Akkor nem beszélt erről, de a győri Czuczor Gergely bencés gimnázium 1997-ben végzős IV.B osztályban osztálytársak voltak a jelenlegi külgazdasági és külügyminiszterrel.

Szijjártó egykori osztálytársa tehát – a GVH többi vezetőjéhez hasonlóan – pályáztatás nélkül, egy formális bizottsági meghallgatás és a kormányfő jelölése alapján harmadik ciklusát töltheti a GVH vezetésében és a Versenytanács élén. Érdekesség, hogy ha csak néhány nappal is, de 2010-es kinevezése megelőzte a NER “bebetonozott” káderei közt általában elsőként emlegetni szokott Polt Péter legfőbb ügyészét, írja a hvg.hu.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik