Közélet

Névtelen levél indította el a felmondási hullámot a Szent Imre kórház szülészetén

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Bérfeszültség is van, de sokan maszekoltak, nyomozás is indult.

A Szabad Európa szerint nem volt előzmény nélküli, hogy a Szent Imre kórház novembertől  betiltotta a szabad szülésznőválasztást. Az intézmény a portálnak megerősítette, azt követően szigorítottak, hogy előzőleg a szülészetet vezető orvost tanúként hallgatta ki a rendőrség egy korábbi, „álnéven írt panaszos bejelentés nyomán”.

Abban egy, a kórházban szülő nő lényegében leírta, mennyiért lehet felbérelni szülésznőt. A kismamák ötven–hetvenezer forintot fizettek a szülésznőknek, akik számlát adtak tanácsadás, szülésfelkészítés címen, miközben akkor is bejártak a szülésre, ha nem voltak beosztva. Egy, az intézményben dolgozó egészségügyis szerint ők ilyenkor maszekolnak.

Ezek a kollégák ilyenkor nem szerepelnek a jelenléti íven, értelemszerűen nem is írják alá.

A Szabad Európa szerint a rendőrségi kihallgatás után született a döntés, hogy

november elsejétől a várandósok csak a szülés idején műszakban lévők közül választhatnak segítőt, akinek a munkaideje lejár, annak el kell hagynia az osztályt.

A kórház ugyanakkor jelezte a portálnak, a szülészeti osztályon

hálapénz elfogadásáról a hatályos jogszabályok értelmében nincs és nem is volt szó, ilyenről az osztály vezetésének nincs tudomása.

Egy hete az RTL számolt be arról, hogy az új szabály miatt többen felmondtak az intézmény szülészetén, majd a Népszava írt arról, hogy az egyik ok a bérfeszültség lehetett. A Szabad Európa információi szerint a felmondottak nagy része valóban nem fogadott el hálapénzt, ezért is érezték kilátástalannak a helyzetüket, nem bírták tovább: más munkahelyet keresnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik