Közélet

Schmidt Mária: Németországban tapintható a félelem, az emberek nem mernek megszólalni sem

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A kommunista rendszer megdőlt 1990-ben, de a marxizmus megmaradt Magyarországon – mondta Schmidt Mária szerdán Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár podcastjában. A The Bold Truth About Hungary című videóblogban a Terror Háza Múzeum főigazgatóját olyan kérdésekkel szorongatta meg Kovács az MTI beszámolója szerint, minthogy:

a nemzet képes-e ellenállni mindannak, ami Nyugatról ömlik ránk általános filozófiai és történeti módszertani szinten értve?

Schmidt kérdéssel válaszolt: „Mit akarnak már megint velünk megcsináltatni a nyugatiak, azt, amin mi már keresztülmentünk 45 évig, csak azért mert ők tőlünk soha nem hajlandóak tanulni?” Megjegyezte, hogy „soha senki nem kérdezte meg tőlünk, hogy milyen volt 45 évig a kommunizmus alatt élni, mert Nyugaton ragaszkodnak az illúziójukhoz, vagyis ahhoz, hogy a szocializmus igazságosabb és jobb kort eredményez”.

A történész szerint Brüsszel, Washington vagy Berlin nem tűri el, hogy nekik ellentmondjanak, ezért folynak „koncepciós perek Magyarország ellen”. Majd így folytatta: „Legkésőbb 2015-ben kinyílt a szemünk, amikor a migrációs válságban a megkérdezésünk nélkül olyan dolgot akartak ránk kényszeríteni, amit mi már megtapasztaltunk a múltban”. Schmidt arra a következtetésre jutott, hogy: „a szabadság nálunk sokkal teljesebb, mint náluk”.

Ezek után arról beszélt, hogy

Magyarországon sajtó- és szólásszabadság van és senkinek nem jut eszébe, hogy a véleménye miatt bármilyen hátrány érhetné, míg például Amerikában boszorkányüldözés folyik, Németországban tapintható a félelem, és az emberek nem mernek megszólalni sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik