Közélet

HVG: Márki-Zayék pénze nyomában a titkosszolgálat is

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Az Alkotmányvédelmi Hivatal is ada­tokat gyűjt a Mindenki Magyarországa Mozgalomról.

A napokban a HVG értesülése szerint az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) levélben szólította fel a bankokat, hogy listázzák ki a tranzakciókat, amelyeket az Action for Democracy (AFD) kezdeményezett 2022. január 1-je óta. A rendőrség, az adóhivatal után tehát valóban vizsgálja a titkosszolgálat is, jogsértő volt-e az ellenzék kampányfinanszírozása, a külföldi adománygyűjtése a Márki-Zay Péter vezette civil szervezetnek.

Az AFD vezetője, Korányi Dávid nem tudott az AH vizsgálatáról, szerinte

új szakaszt jelentene a magyar demokrácia és jogállamiság lezüllesztésében, ha a titkosszolgálatokat immár nyíltan politikai célokra és a magyar civil társadalom megfélemlítésére használják fel.

A Transparency International jogi igazgatója, Ligeti Miklós szerint azt nem tiltja törvény, hogy civilek pénzt fogadjanak el külföldről, de az AH joggal vizsgálhatja már azt is, rejt-e kockázatot, ha a pénzt olyan mozgalom kapja, amely pártokkal működik együtt. Az lehet mérvadó, hogy a pénz egy-két donortól származik vagy több száztól, mert előbbi esetben előfordulhat, hogy a támogató valamit elvár cserébe.

A Társaság a Szabadságjogokért szakértője, Döbrentey Dániel arra hívta fel a figyelmet, egy titkosszolgálati vizsgálat természetéből adódóan sem alkalmas arra, hogy a nyilvánosság garanciáit biztosítsa, eredménye is csak korlátozott nyilvánosságot kaphat, noha ebben a történetben a közéleti részvétel kérdése áll a fókuszban, még ha a kritikusok szuverenitási kérdésként kezelik is azt.

Frissítés!

A esettel kapcsolatban közleményt adott ki a Mindenki Magyarországa Mozgalom. Ebben arról írnak, hogy csak a sajtóból értesült arról, hogy titkosszolgálati vizsgálat alá vonták szervezetüket. “Minden félelem nélkül állunk bármilyen vizsgálat elé, hiszen tudjuk, hogy minden jogszabályt betartottunk, támogatásainkkal pontosan és átláthatóan elszámoltunk. Azonban megdöbbenésünknek adunk hangot, hogy a hatalom már titkosszolgálati eszközöket vet be ellenünk. Nincs kétségünk: a kormány ezzel kíván üzenni mindazoknak, akik a demokratikus jogállam megteremtése érdekében kívánnak tevékenykedni” – írják. Hozzáteszik: értetlenül állunk az előtt is, hogy olyan ügyekben, mint a Fudan Egyetem, a COVID tesztek beszerzésére alapított Fidesz-közeli cégháló, a titkosított Paks 2 szerződések, a Belgrád-Budapest vasútvonal, vagy a migránsok számára kiadott letelepedési kötvények tárgyában nem érezte fontosnak a titkosszolgálat a mélyreható nyomozást. “Magyarország szuverenitására nem a Mindenki Magyarországa Mozgalom és az általa képviselt politikai kultúraváltás jelenti a veszélyt, hanem azok a politikai szereplők, akik keleti autoriter államok szolgálatába állították hazánkat.”

Kapcsolódó
Amerikai pénz és az ellenzék: kampányt még nem papíroztak le Magyarországon úgy, mint most
Csaknem kétmilliárd forint támogatás érkezett Márki-Zay Péter mozgalmához az elmúlt hónapokban, de hogy ezt a pénzt pontosan kik adták össze, nem tudni. És nem ez az egyetlen ismeretlen tényező az ellenzék kampányában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik