Közélet

A Pázmányon 50 pluszpontot ér majd a középiskolai hittan

IVÁNDI-SZABÓ BALÁZS / 24.HU
IVÁNDI-SZABÓ BALÁZS / 24.HU
Határozott cél volt, hogy a felvételizők között előnyt élvezzenek a katolikus középiskolában tanulók.

2024-től változik a felsőoktatási felvételi, több jogosítványuk lesz az egyetemeknek a hallgatók kiválasztásában. Továbbra is 500 pont szerezhető, de 100-ról az egyetem határozhat. Szabó István, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) oktatási rektorhelyettese a Magyar Kurírnak azt mondta, így az intézmények nagyobb szerepet kapnak hallgatóik kiválasztásában, hatékonyabban tudják érvényesíteni saját szempontjaikat.

Náluk pluszpontot adnak továbbra is jár a hátrányos helyzetért, a nyelvvizsgákért, tanulmányi versenyekért, de lesz egy jelentős változtatás. Pluszpontot adnak a hitéleti tevékenységért. Két ilyen elemet iktattak a rendszerbe,

egységesen, minden képzési területen. Tehát ez a pontszám nem szakfüggő.

A középiskolában tanult katolikus hittan után tanévenként 15 pluszpontot adnak. Az így szerezhető pluszpont felső határa 50 (a százból) és külön tíz pontot adnak (az 50 pontos határon belül) a katolikus egyházközség életében történő aktív részvételre. Ezt szándékosan nem korlátozták egyházközségi hittanra vagy más konkrét hitéleti tevékenységre.

Határozott céljuk volt, hogy a felvételizők között előnyt élvezzenek a katolikus középiskolában tanulók, a rekorhelyettes arra számít, hogy 1 000-1 500 katolikus középiskolában érettségizett új hallgatójuk lesz, és körülbelül ugyanennyi máshol érettségizett. Ez csak 2024-ben lép hatályba, de már jövőre megszűnik az emelt szintű érettségi és a minimumpont egyes szakokon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik