Közélet

Medián: jelentősen nőtt az Oroszországra kivetett szankciókat elutasítók aránya

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Néhány hónap alatt jelentősen nőtt azoknak az aránya Magyarországon, akik elutasítják az Oroszországra kivetett európai uniós szankciókat – írja a 444. Hann Endre, a közvélemény-kutató intézet vezetője egy ukrajnai menekültekről szóló tanulmány bemutatóján osztotta meg az eredményeket, amelyekből kiderül, hogy májusban, vagyis

három hónappal a háború februári kezdete után a válaszadók 41 százaléka, októberben pedig már 52 százaléka mondta, hogy nem támogatja a szankciókat.

A fideszesek körében különösen magas, 81 százalékos az elutasítás.

Azoktól, akik támogatják a szankciókat, mindkét alkalommal megkérdezték, mit szólnának, ha cserébe lassulna a magyar gazdasági fejlődés és nehezebbé válna a megélhetés. Májusban 35 százalék tartott ki így is a szankciók mellett, októberben már csak 31.

A pártszimpátián kívül sokat számít az iskolai végzettség is – írja beszámolójában a 444. A diplomások fele áldozatok árán is támogatja a szankciókat, az érettségizetteknél ez 32, a szakképzetteknél 23, a nyolc általánost végzetteknél pedig 15 százalék.

Hasonló a helyzet az életkornál. A legfiatalabbak majdnem 50 százalékban támogatják a szankciókat, a legidősebbek már csak negyedrészben.

A kormány nemrég kezdett el kommunikálni arról, hogy az áramelkedések a „szankciós infláció” miatt vannak, a szankciókról pedig plakátkampányt is indítottak, amely szerint „a brüsszeli szankciók tönkretesznek minket.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik