Benyújtották az előterjesztést, hogy ne legyen karácsonyi díszkivilágítás Budapesten

Szerdán szavaznak is róla. 28 millió forintot spórolhat ezzel a főváros.
Kapcsolódó cikkek

Tüttő Kata főpolgármester-helyettes arra tett javaslatot, hogy az idén ne építsenek ki karácsonyi díszkivilágítást Budapesten. Az előterjesztésről szerdán szavaz a Fővárosi Önkormányzat. Ugyan az már korábban eldőlt, hogy két órával csökkentik a díszkivilágítás üzemidejét karácsonykor, a jelenlegi gazdasági helyzet további intézkedéseket tesz szükségessé a szocialista politikus szerint.

Ha nem lesz karácsonyi díszvilágítás, azzal az előterjesztésben szereplő számítás szerint 28,38 millió forintot takarít meg a főváros, amit az első körben általános tartaléknak csoportosítanának át.

A költségvetésben eredetileg az szerepelt, hogy a BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. bruttó 58,45 millió forintból építheti ki és működtetheti a fényeket. A feladat törlésével ugyanakkor a teljes összeget nem vonhatják el, több okból sem:

Karácsony Gergely szeptember közepén beszélt arról, hogy valószínűleg lesz az idén is karácsonyi díszkivilágítás, de csak szimbolikus. Október elején aztán már arról kérdezte követőit a Facebookon a főpolgármester, hogy maradjon-e el a fényáradat. Bár a kutatás nem volt reprezentatív, a szavazók több mint 95 százaléka nem tartotta fontosnak az energiaválságban a karácsonyi látványshow-t.

Az már korábban eldőlt, hogy az idén nem tart karácsonyi vásárt a főváros.

Frissítünk!

A Fővárosi Közgyűlés szerdán elfogadta a javaslatot 18 igen szavazattal, 3 nem szavazat ellenében és 8 tartózkodás mellett.