Közélet

Átmeneti gázellátásra jogosultak azok, akiknek október 1-től nincs érvényes szerződésük

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Novemberben és decemberben átmeneti földgázellátásra jogosultak azok a felhasználók, akik földgázszerződés nélkül maradtak – írja a hvg.hu a Magyar Közlöny péntek este megjelent kormányrendelete alapján.

Ez a kedvezmény az egyetemes szolgáltatásra nem jogosult felhasználókra vonatkozik, vagyis a lakosságon és a mikrovállalkozásokon kívül mindenkire. Az átmeneti földgázellátást az érintetteknek október 18-ig kell egy nyilatkozattal kérniük, a megkötendő mintaszerződést a 15-i, szombati munkanap végéig teszi közzé az illetékes gázkereskedő. Arról nem szól a jogszabály, hogy milyen áron kapják az érintettek az átmeneti ellátást.

A hvg.hu cikke egy szintén péntek este közzétett kormányrendelet szerint az egy felhasználási helyen található egy vagy több lakóépület, lakás, plébánia, parókia, rendház –az egyházi törvény előírásától eltérően – akkor is a háztartásokra vonatkozó szabályok szerint vásárolhat földgázt, ha az épület nem kizárólag egyházi személyek lakásául szolgál. Tehát a lakosságnak meghatározott mennyiségig a kedvezményes árat fizetik „a felhasználási hely lakás rendeltetési egységei számának szorzata alapján” kiszámítva, afölött pedig a csökkentett piaci árat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik