Közélet

Káel Csaba: Kvóták és saját mozihálózat kellene, hogy a magyar filmek labdába rúgjanak

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Hiába készül rengeteg magyar film, azok gyakorlatilag labdába sem rúgnak az amerikai produkciókkal szemben, erre megoldást valamiféle kvótarendszer, illetve egy saját mozihálózat létrehozás jelenthetne.

Erről Káel Csaba filmügyi kormánybiztos az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt. Hogy ezek a tervek megvalósuljanak, ahhoz módosítani kell a filmtörvényt. A Nemzeti Filmintézet a filmklubrendszer felélesztésén is dolgozik, egy másik, középtávú programban pedig a Népművelési Intézettel együttműködésben azokra a településekre igyekeznek eljuttatni a magyar filmtermést, ahol mozi nincs, könyvtárakban és kultúrházakban viszont lehet lehet mozizni.

Szerinte az idén bemutatott nagy számú magyar film is bizonyítja, hogy a magyar filmgyártás működik, még akkor is, ha az alkotók, úgymond, „sosincsenek jól, mert nincs az a pénz, amit ne tudnának elkölteni a projektjeikre”.

Káel Csaba a filmügyi kormánybiztosi szerepvállalása mellett a Müpa igazgatója is, ebben a minőségében elmondta, hogy bár az energiaválság őket is érinti, nem tervezik bezárni az intézményt – kivéve, ha kormányzati intézkedés kötelezi őket erre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik