Közélet

Megszavazta a szenátus, David Pressman lesz az Egyesült Államok új budapesti nagykövete

Paul Morigi / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Paul Morigi / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

David Pressman lesz az Egyesült Államok budapesti nagykövete, miután a szenátus 61-30 arányban megszavazta a diplomata és polgárjogi ügyvéd jelöltségét, írja a Hvg.hu.

Csak republikánusok szavaztak ellene (Marco Rubio, Ted Cruz, Chuck Grassley, Josh Hawley vagy Rand Paul), de például Mitch McConnell, a republikánus kisebbség vezetője megszavazta őt. Bernie Sanders nem szavazott.

A Demokrata Párthoz kötődő David Pressman 45 éves, számos hollywoodi kapcsolata van, ügyvezető igazgató volt például George és Amal Clooney alapítványában. A nemrég elhunyt Madeleine Albright volt külügyminiszter mellett emberi jogi tanácsadóként dolgozott, Barack Obama elnöksége alatt, 2014 és 2017 között pedig nagyköveti szinten képviselte országát az ENSZ-ben.

A lap szerint az, hogy Joe Biden éppen őt nevezte ki, sokkal inkább az orosz–ukrán háborúval függhet össze, mintsem azzal, hogy mi az álláspontja a magyar kormánynak az LMBTQ-mozgalomról. Pressmann ugyanis nemcsak kisebbségi jogok területén, hanem a nemzetbiztonsági ügyekben is rendkívül otthonosan mozog. Két amerikai elnök ciklusa alatt közvetlenül három kabinettagnak dolgozott, mindannyian a nemzetbiztonság vagy a bűnüldözés területén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik