Közélet

Ultrakonzervatív francia író könyvében bukkantak fel Orbán fajkeveredős kifejezései

Egész gondolatokat és szófordulatokat emelt át Jean Raspail Szentek tábora című könyvéből Orbán Viktor a tusványosi beszédébenvette észre a Telex. Bár a miniszterelnök szombaton felhívta a figyelmet az 1973-ban írt könyvre, mondván, „Mindenkinek ajánlom, ha meg akarjuk érteni azokat a lelki folyamatokat, amelyek a nyugatiak önmaguk megvédésére képtelensége mögött húzódnak meg magyarázatként”, de azt nem mondta, hogy a 2011-es kiadás előszavának gondolatmenetét fogja ismertetni.

Az ultrakonzervatít Raspail például azt írta, hogy „Fajkeveredés, keverék, kevert fajú Franciaország… Ez az innovatív történelmi-szemantikai szemfényvesztés megtette a hatását”. Orbán pedig úgy fogalmazott Tusványoson: „Az internacionalista baloldalnak van egy csele, egy ideológiai cselvetése: az az állítás, az az állításuk, hogy Európában eleve kevert fajú népek élnek. Ez egy történelmi és szemantikai szemfényvesztés”.

Raspail használja a „Semmi más, csak Európa”-kifejezést is, valamint Franciaország népessége kapcsán egy „gallo-román mártásról” beszél, hangsúlyozva, nincs olyan tényező, ami miatt „kevert fajúnak” lehetne nevezni az ötven évvel azelőtti Franciaországot. A magyar miniszterelnök pedig azt mondta: „a Kárpát-medencében mi nem vagyunk kevert fajúak, hanem egész egyszerűen a saját európai otthonában élő népeknek vagyunk a keveréke. És amikor szerencsés a csillagállás, és jó a széljárás, akkor ezek a népek ráadásul egy ilyen hungaro-pannon mártásban össze is olvadnak, egy saját, új európai kultúrát hozva létre.”

Kapcsolódó
Orbán Viktor: A világ nekünk tartozik és ezt be is akarjuk vasalni
A miniszterelnök tusványosi beszédét megzavarták, Orbán narkósoknak nevezte a hidakon tüntetőket. Le kell jönni a gázról, át kell térni az áramra – mondta. Beszélt arról is, hogy 2030-ra gyúrunk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik