Közélet europoli

Beperelte Magyarországot az Európai Bizottság két ügy miatt

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Több ügyben is beperelte Magyarországot az Európai Bizottság, de más esetek, így a kettős üzemanyagárak miatt is eljárás indult – írja a hvg.hu.

Az ügyek egy része a bíróságon folytatódik, a kettős üzemanyag-árak és a gabonakiviteli tilalom miatt pedig megkezdődik a jogsértési eljárás.

Per indul az alábbi ügyekben:

  • A brüsszeli testület pert indított az Európai Bíróságon a gyermekvédelminek nevezett törvény módosításai miatt, miután a melegeket a pedofilokkal összemosó részek kapcsán tavaly megindított eljárás során nem sikerült a Bizottság számára elfogadható magyarázatokat adni a magyar hatóságoknak. A Bizottság szerint a törvény sérti az egyének (különösen az LMBTIQ-személyek) alapvető jogait, valamint az uniós alapértékeket.
  • Pert indítottak a Klubrádió-ügyében Magyarország ellen. A Bizottság álláspontja szerint Magyarország megsértette az uniós jogot azzal, hogy a Klubrádió frekvencia-használati jogainál átláthatatlan feltételeket támasztott.

Kötelezettségszegési eljárás indult az alábbi ügyben:

  • Például amiatt, hogy Magyarország más üzemanyagárakat szab meg a külföldi rendszámmal, illetve a magyar rendszámmal rendelkező járművek számára, ez ugyanis ellentétes a belső piaci szabályokkal.
  • Kötelezettségszegési eljárást indult a gabonaexportra bevezetett előzetes bejelentési rendszer miatt.
  • Illetve a Bizottság szerint  Magyarországon 66 ivóvíz-ellátási körzet nem felel meg az ivóvízről szóló irányelvnek. “Emiatt egy eljárás indult hat évvel ezelőtt, mindezek ellenére 13 ivóvíz-ellátási körzet az arzén és a bór tekintetében továbbra sem felel meg az ivóvízről szóló irányelvnek. Ezért megindították a jogsértési eljárást” – írta a hvg.hu.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik