Közélet

Orbán gyerekekkel kampányolt, az ombudsman szerint rendben van ez

Soós Lajos / MTI
Soós Lajos / MTI
Egy polgárt zavart a miniszterelnök tavaszi kampányolása egy iskolában, bejelentést tett.

A tavaszi választási kampányban Orbán Viktor a debreceni Honvéd Középiskolába látogatott, ott fotózkodott a diákokkal, amiről képet is kirakott a Facebook-oldalára. Egy választópolgár kifogásolta a gyerekek kampánycélra való felhasználását és a Nemzeti Választási Bizottsághoz, majd Kozma Ákos ombudsmanhoz fordult az ügyben.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) írása szerint Kozma gyorsan lerázta magáról az ügyet azzal, hogy csak alapjogok sérülését vizsgálhatja az ilyen választásos esetekben, márpedig az nem sérült. A TASZ szerint márpedig

az ombudsmannak éppen az a rendeltetése, hogy minden más szervnél szélesebb körben kell vizsgálnia az alapjogok sérelmét: a mandátuma éppenhogy sokkal szélesebb, mint bárki másnak.

Kozma azt is írta indoklásában, az érintett gyerekek vagy szülők részéről nem kapott beadványt. A TASZ szerint márpedig beadványtól függetlenül kéne egy ilyen esetet vizsgálnia, mégis csak gyerekjogokról van szó. A TASZ szerint minden alapjogi esetet ki kell vizsgálnia az alapjogi biztosnak:

Ha a kampányoló miniszterelnök tevékenysége okozza az alapjogsérelmet, akkor az ombudsmannak őt kell vizsgálnia.

A TASZ azt írja, Kozma elődje se tett túl sokat a politikai pedofília ellen, de a 2019-es választási kampányban legalább felszólította a politikusokat, hogy ne használják fel a gyerekeket kampánycélokra. Kozma semmi ilyesmit nem tett tavasszal. A jogvédő szervezet így fogalmaz a nyilvánosság erejével sem élő ombudsmanról:

Álláspontunk szerint az ombudsman nem értelmezi helyesen a funkcióját: az Alaptörvény széles felhatalmazását nem tölti ki tartalommal, nem lép fel a gyermekek politikusokkal szembeni védelmében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik