Közélet

Visszaállítják a kötelező sorkatonaságot Lettországban

Serhat Cagdas / AFP
Serhat Cagdas / AFP

Lettországban jövőre visszaállítják a kötelező katonai sorszolgálatot a szomszédos Oroszországgal kialakuló növekvő feszültség és az ukrajnai háború kitörése miatt – jelentette be kedden Artis Pabriks védelmi miniszter.

Lettország jelenlegi katonai rendszere elérte határait. Ugyanakkor nincs okunk azt hinni, hogy Oroszország változtatni fog magatartásán

–  mondta Pabriks az újságíróknak.

Lettországban a NATO-csatlakozás után szűnt meg a kötelező katonai szolgálat. A balti EU-tagállam hadserege 2007 óta hivatásos katonákból és önkéntes nemzetőrökből áll, akik hétvégenként részmunkaidőben teljesítenek szolgálatot.

A kevesebb mint kétmillió lakosú, Fehéroroszországgal és Oroszországgal határos országban jelenleg mindössze 7500 aktív katona és nemzeti gárdista szolgál, akiket 1500 fős NATO-kontingens támogat.

Pabriks hangsúlyozta, hogy a kötelező katonai szolgálatot 2023-ban állítják vissza, és az csak a férfiakra vonatkozik majd.

A miniszter azt is bejelentette, hogy a délkeleti Jekabpils város közelében katonai bázist terveznek építeni, amely közelebb lenne az orosz határhoz, mint a jelenlegi adazi bázis.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik