Közélet

Beszakadt a forint: 417 közelében is járt az euró

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Reggel óta folyamatosan gyengül a magyar fizetőeszköz.

Cikkünk frissül.

A kedd esti jegyzésekhez képest gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerda reggel a nemzetközi bankközi devizapiacon. Az euró szerda reggel 408,68 forintra erősödött a kedd esti 407,43 forintról, miután kedden rekordszinten, 409,84 forinton is állt. Szerda délelőtt aztán 410 fölé gyengült a forint az euróval szemben.

Dél körül 411 fölé emelkedett az euró jegyzése, 13 óra előtt pedig már a 412 forintos határt is átlépte, ezzel 1,1 százalékos gyengülésben volt a forint szerdán. A dollár árfolyama is újabb és újabb rekordokat dönt: kora délután 405 forintot ér (reggel még 398,5 volt az árfolyam).

Délután három óra után ismét nagyon felgyorsult a forint esése, a jegyzések percek alatt átvitték a 414-es, majd 415-ös és 416-os szinteket, 416,6-nál is járt a kereskedés. A dollár kurzusa 409 közelébe ugrott.

A Magyar Nemzeti Bank alelnöke, Virág Barnabás szerda délután azt mondta, hogy a forint gyengülése veszélyezteti az árstabilitási célokat, ezért a jegybank a holnapi egyhetes betéti tenderen határozottan reagálni fog. Megszólalására az euró/forint kissé magához tért, még 412 alá is beesett. Napon belül azonban a nemzeti valuta így is 1%-os gyengülésben van. A dollárral szemben szintén mérséklődött a forint gyengülése, 404 forintba is került egy dollár, ami viszont a tegnapihoz képest még így is 1,9%-os gyengülést jelent.

A Portfolio arról ír, hogy hogy a forint kilóg a régiós devizák mezőnyéből, sokkal többet gyengült a háború kitörése óta, mint a cseh korona és a lengyel zloty.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik