Közélet

Hajmeresztő büntetés fenyegeti a csokosokat

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A sorozatos kamatemelések után már a legdrágább kölcsönök, a hitelkártya-adósságok költségeivel számolják az elmaradt gyerek miatti büntetést a csokra, a babaváró büntetőkamatával pedig már személyi kölcsönt is kapni, derül ki a Bank360.hu összeállításából.

A kamatemelések hatására hónapról hónapra egyre nagyobb az ára annak, ha az igénylők nem tudják teljesíteni a legnépszerűbb állami családtámogatások felvételekor vállalt gyerekszámot.

A növekedés mértéke valamelyest lassult, de továbbra is egyre magasabb büntetéssel kell szembenézniük azoknak, akik most veszik igénybe a babaváró támogatást, később viszont nem képesek eleget tenni a feltételeknek.

Az ügyleti kamatot meghatározó referenciakamat már 7,47 százalékon áll, ami az augusztusi igénylőkre lesz majd érvényes. A júliusi igénylők jelenleg a 6,94 százalékos referenciakamattal számolhatnak, ami a kamattámogatás időszakában 10,02 százalékos, a támogatás elvesztése esetén pedig 13,02 százalékos ügyleti kamatot jelent a futamidő első öt évében. Augusztusban viszont az emelkedő referenciakamat miatt az ügyleti kamatok is növekednek, 10,71 és 13,71 százalékra. Ekkora kamattal már az olcsónak éppen nem mondható személyi kölcsönt is felvehet valaki manapság.

A büntetés összege is tovább emelkedik

A kamatemelés miatt a büntetés összege is nő. Ha a babaváró hitel kamatmentességre vonatkozó fő feltételét nem teljesíti az igénylő, vagyis azt, hogy a futamidő első öt évében legalább egy gyermeket kell vállalni, akkor az ötödik év végén vissza kell fizetni az addig igénybe vett kamattámogatást. Ennek az összege jelentősen változott az elmúlt időszakban, ha a 10 millió forintos, maximum hitelösszeggel számolunk:

Azoknak, akik júliusban kötnek szerződést, valamivel több mint 4,5 millió forintot kellene egy összegben visszafizetni, ha nem teljesülnek a gyermekvállalás feltételei, az augusztusban szerződőkre viszont ennél is magasabb büntetés vár. Ők 4,8 millió forintot is meghaladó büntetéssel számolhatnak.

Ez összevetve a babaváró hitel indulásakor kalkulált kétmillió forint körüli összeggel jelentős plusz terhet jelent a később igénylők számára.

Ez már önmagában is hatalmas összeg egy átlagos család számára, és itt még nem ért véget a büntetés. A futamidő hátralévő részében ugyanis megemelt kamattal folytatódik a törlesztés, ami jelentősen megdobja a havi törlesztőrészletet. A júliusban érvényes referenciamutatóval számolva az első öt évben fizetett 45-46 ezer forintos törlesztőrészlet akár 100 ezer forint közelébe is emelkedhet, ami több mint a duplája az eredeti összegnek. A pontos összeget az ötéves kamatforduló után fogják a bankok kiszámítani, írja a Bank360.hu.

A kamatemelés ellenére is jól fogy a babaváró

A babaváró kölcsön július elsején volt hároméves, így még az első igénylőknek is legalább két évük van arra, hogy teljesítsék a feltételeket. Az érintett házaspárok egyre többen vannak, a Magyar Nemzeti Bank július elején közzétett adatai szerint 2022. májusig összesen 1827 milliárd forint fogyott a kamatmentes kölcsönből. Ez a maximum hitelösszeget feltételezve közel 183 ezer házaspárt jelent. Miután áprilisban gyengébb, 40 milliárd forint alatti összeggel zárt a babaváró, májusban ismét erőre kapott, összesen 43,21 milliárd forintot folyósítottak belőle a bankok.

A csokosokat már egészen hajmeresztő büntetés fenyegeti

A csok igénylőket kiemelkedően hátrányosan érintheti a kamatemelkedés, ha nem tudják teljesíteni a támogatás feltételeit. A vissza nem térítendő támogatásra vonatkozó büntetőkamatot a jegybanki alapkamat határozza meg, amelynek a sorozatos emelése nemcsak a hitelkamatok elszállásához vezet közvetve, hanem más téren is nagy pluszköltségeket okozhat.

Egy és két gyermek vállalása esetén a csoknál a jegybanki alapján számolják a bankok a büntetést, ami a tavaly nyári 1 százalék alatti értékről mostanra elérte a 7,75 százalékot. Ennél is nagyobb büntetésre számíthatnak azok, akik új lakáscélra három gyermeket vállaltak be a maximális 10 millió forintos támogatásért. Számukra a jegybanki alapkamat ötszörösével számolnák a büntetést, ha elveszítenék a támogatást, ami az aktuális alapkamat szerint 38,75 százalék. Ez már annyi, amennyit a közismerten legdrágább hitelkártya tartozásokra kénytelenek fizetni az ügyfelek, hívja fel a figyelmet a Bank360.hu.

Ha a csok vissza nem térítendő támogatás mellett a kamattámogatott kölcsönt is igénybe vette valaki, akkor a támogatás elvesztése esetén a babaváró hitelhez hasonlóan megemelkedik az ügyleti kamat, így a törlesztőrészlet is. Kevésbé szerencsés esetben pedig szintén vissza kell fizetni az addig igénybe vett kamattámogatást, amit a fix 3 százalékos kamaton felül fizet az állam a bankok felé. A büntetés pontos összege függ attól, hogy mekkora összeget vett fel az igénylő, és pontosan mikor. A feltételek megszegése esetén a pontos összegről a csokot folyósító bank nyújt információt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik