Közélet

Megégett szavazólapok Erdélyben: a nyomozás szerint választási csalás látszatát akarták kelteni

Egy tudatosan eltervelt, választási csalás látszatát keltő akció állhat a március végén Jedden talált, részben elégetett magyarországi választási szavazólapok ügyének hátterében – ezt mondta a Transtelexnek a Maros megyei ügyészség szóvivője Roxana Crișan.

Korábban mi is többször foglalkoztunk az esettel, amikor a magyarországi országgyűlési választások előtt néhány nappal egy névtelen bejelentés alapján több, részben elégetett magyarországi szavazólapot találtak egy Jedd melletti illegális hulladéktárolóban.

Kapcsolódó
Megégett szavazólapok: „Ha a rendőrség összekapja magát, akár ki is nyomozhatná”
Románia magyarok lakta területein pártok, egyházak, civil szervezetek segítenek begyűjteni a leadott levélszavazatokat.

Roxana Crișan elmondása szerint a vádhatóság azt feltételezi, hogy a község melletti illegális hulladéklerakatban talált 13 szavazólapot nem az arra jogosult, magyarországi választójoggal rendelkező személyek töltötték ki, tehát érvénytelenek. „Az ismeretlen tettes vagy tettesek vélhetően ellopták a címzettek postaládájából a Magyarországról küldött levélcsomagot” – tette hozzá.

A szóvivő elmondta, az elkövetők az ügyészek feltételezése szerint az ellopott levélcsomagokban lévő azonosító nyilatkozatokat megsemmisíthették vagy máshol dobták el.

A szóvivő elmondta: a megégetett, poros, koszos szavazólapokról nem lehet ujjlenyomatot venni. A lapokat mindenesetre elküldték a bukaresti Kriminalisztikai Intézetbe DNS-vizsgálatra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik