Közélet europoli

Navracsics Tibor: A gyermekvédelmi törvénynek semmi köze nincsen a befagyasztott uniós pénzekhez

MTI/Balogh Zoltán
MTI/Balogh Zoltán

A miniszteri felkérésével kapcsolatban sok kétsége volt, a feladat lehetetlensége kapcsán, valamint kevés idő áll rendelkezésre egy nem kedvező politikai légkörben, a saját személye alkalmassága miatt is voltak kételyek, összességében mégis úgy gondolta, hogyha megszólíttatott, akkor meg kell próbálnia, mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Navracsics Tibor.

Az uniós források felhasználásáért és területfejlesztésért felelős miniszter arról is szót ejtett, hogy a kezdetektől fogva világossá tette a Fideszen belül, hibának tartotta, hogy a párt kilépett az Európai Néppártból, és ő tagja akar maradni a Néppártnak.

Kijelentette, az úgynevezett gyermekvédelmi törvénynek semmi köze nincsen a befagyasztott uniós pénzekhez. Egy tárgyalópartnere volt, aki szóba hozta a gyermekvédelmi törvényt, a többieknél nem merült fel. Amikor rákérdezett, azt a választ kapta: a kettőnek nincs köze egymáshoz, erről Orbán Viktort és Varga Juditot is tájékoztatta.

Ez egyébként már csak azért is érdekes, mert a kormány hónapokig azt próbálta elhitetni mindenkivel, hogy a gyermekvédelmi törvény miatt nem kapta meg eddig Magyarország a helyreállítási alap pénzeit. Navracsics szerint lehet, hogy egy évvel ezelőtt Varga Juditnak azt mondták, hogy a kettőnek köze van egymáshoz, ezért is kell folyamatosan tárgyalni.

A miniszter leszögezte,

a helyreállítási pénzekről idén kell megállapodni, különben az összeg 70 százalékát elveszti Magyarország.

Szerinte ősszel meg tud állapodni Magyarország az Unióval, a kormány pedig több ponton, például a közbeszerzési szabályok módosításával is hajlandó hozzájárulni a megegyezéshez.

Brüsszelben azt is mondják szerinte, hogy a jogállamisági mechanizmus és a helyreállítási alap pénzei között nincsen összefüggés – folytatta a miniszter. Megjegyezte, hogy ha hivatalosan nem is létezik ez az összefüggés, az tudható, hogy a kettő között értelmezési eljárás van.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik