Közélet

hvg.hu: Lemondott a polgári hírszerzés főnöke

Információs Hivatal / Facebook
Információs Hivatal / Facebook
Helyére az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatóhelyettese kerül.

A hvg.hu információja szerint lemondott az Információs Hivatal (IH) vezetője, Bunford Zsolt. A vezérőrnagy távozása után helyére az Alkotmányvédelmi Hivatal eddigi főigazgatóhelyettese, Oláh Krisztián kerül, akit szerdán már meg is hallgatott az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottsága.

Bunford Zsoltot 2020 végén nevezték ki főigazgatónak a polgári hírszerzés élére, előtte az IH elemző főigazgató-helyettese volt. A hvg.hu szerint távozásában szerepet játszott, hogy a kormányzat elégedetlen volt a hírszerzés teljesítményével, állítólag a hivatal „bakijaként” könyvelték el, hogy még egy nappal kitörése előtt is arról tájékoztatták Orbán Viktort, nem lesz orosz-ukrán háború.

A portál szerint Bunford Zsolt nem jött ki jól az újonnan felálló struktúra irányítóival. A titkosszolgálatok irányítása Rogán Antal miniszter alá került, de a vezetők közvetlenül Papp Károly államtitkárhoz tartoznak, akivel nemrég munkamegbeszélést folytatott, ezt követően dönthetett úgy, hogy inkább távozik az IH éléről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik