Közélet

A Momentum és a DK konfliktusa miatt elmarad a Fővárosi Közgyűlés ülése

A Demokratikus Koalíció, illetve a Momentum vezetése közti konfliktusok miatt nem tudják megtartani szerdán a Fővárosi Közgyűlés ülését – írja a Hvg.hu Karácsony Gergely tájékoztatása alapján. A főpolgármester erről azután beszélt, hogy határozatképtelenség miatt beszüntette az ülést. Karácsony a megjelent képviselőktől és a budapesti polgároktól is elnézést kért.

A szerdai ülésen döntöttek volna Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes utódjáról, miután a DK politikusa mandátumot szerzett a választáson és parlamenti képviselő lett. A DK a helyére Bősz Anettet jelölte, de Karácsony azt mondta, hogy a Momentum és a DK között nem Bősz személye miatt alakult ki konfliktus.

A főpolgármester hozzátette, hogy a két párt között problémát az okozza, hogy a háttérben nem tudtak megegyezni az időközi választások helyein, de ennél részletesebben nem kívánt beszélni róla.

A Momentum a Telexnek küldött állásfoglalásában azt írta, ők szerették volna, hogy a politikai megegyezés hiánya ellenére legyen közgyűlés, mert több fontos ügyről is kellett volna dönteni, de állításuk szerint a DK ebbe nem ment bele. A Momentum azt is írta, hogy ők a 2019-es megállapodásokhoz tartják magukat, de ez Budapesten több választási körzetben veszélybe került, ami azzal járhat, hogy a Fidesz nyerhetne.

A DK lapunkhoz is eljuttatott közleményében viszont azt írta, a Momentum hivatalosan is tájékoztatta őket arról, hogy a két párt közötti, időközi választásokkal kapcsolatos viták miatt nem fogják megszavazni Bősz Anett főpolgármester-helyettessé választását. Hozzátették, bíznak benne, hogy a Momentum elnökválasztó tisztújítása pontot tesz a belső vitáik végére, és megszűnik a megegyezés minden akadálya.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik