A következő élő közvetítés része Az újraválasztott Orbán Viktor: az EU-ban látjuk Magyarországot

Orbán: Jegybanki bevatkozás jön az infláció ellen

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

A miniszterelnök szerint az, hogy Magyarország NATO- és EU-tag, jó kiindulópont, de nem válasz. Szerinte erre csak az erős gazdaság lehet válasz.

Sok mindent láttunk már, de olyat még nem, hogy a világgazdaság rövid idő alatt kétszer is fenekestől felfordult.

– mondta Orbán, arra utalva, hogy a pandémia után és a háború után is ez történt. Orbán szerint az energiaválságok korában azok az országok lesznek biztonságban, akik képesek lesznek előállítani a saját energiájukat. Az új paksi blokkok és a napenergia ezért nemzetbiztonsági fontosságúak lesznek. Szerinte mi két lábon állunk, ezért válságálló a gazdaságunk. Sokat tettek azért, hogy Magyarország az új típusú autógyártás központjai legyenek.

Orbán szerint ma Magyarországot nem fenyegeti élelmiszerhiány, mert kétszer annyi élelmiszert termelünk, mint amennyire szükségünk van.

A miniszterelnök elmondta, hogy vállalja, hogy megvédik a családtámogatásokat, a nyugdíjak értékét, a rezsicsökkentést. Arról is beszélt, hogy először megszelidítik, aztán megállítják az inflációt. A jegybankkal együtt be fognak avatkozni, óvatos, de határozott lépéseket tesznek. Ezek szerinte már ősszel érezhetőek lesznek, év végére pedig tartósan elviselhető inflációs szintet láthatunk majd.

A miniszterelnök azt mondta, ennek megfelelően alakította át a kormány munkáját is. Szerinte a kormánygépezetet alkatrészeire kellett bontani, és újra kellett építeni.

A magyarok évtizedeken át hozzászoktak, hogy szépen haljanak meg a hazájukért, mi ezért csodáljuk őket, de azt akarjuk bebizonyítani, hogy a hazáért élni is lehet.

– mondta a miniszterelnök. Szerinte a hamarosan megalakuló kormány ilyen Magyarországért dolgozik majd.

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik