Közélet

Időközi választást hoz Etyeken a fideszes polgármesterrel való hadakozás

Vasvári Tamás / MTI
Vasvári Tamás / MTI
Még 2020-ban oszlott fel a helyi testület, a függetlenek szerint ugyanis átnézett a többségen a falu vezetője. Az új választáson ő lesz az egyedüli polgármesterjelölt.

Időközi polgármester- és önkormányzati képviselő-választást tartanak vasárnap a Fejér megyei Etyeken, miután a testület 2020. július 29-én feloszlott. Az időközi választást eredetileg 2020. november 8-án tartották volna, de a veszélyhelyzet miatt akkor elhalasztották.

A polgármesteri posztért egy jelölt, az eddigi polgármester, Zólyomi Tamás (Fidesz-KDNP) indul. A hat képviselői helyért tizennégyen szállnak harcba: Bálint Attila, Debreceni Csaba Attila, Kattra Judit, Morvayné Sárközi Tünde, Palotai Zoltán, Zsoldos Renáta (mindannyian Fidesz-KDNP-jelöltek), Skripeg Béla, Skripeg Mária (mindkettő MSZP-jelölt), Bencsics Beáta, Bodnár Attila, Gyurkócza Csaba, Máté Barbara, Potyókné Bodnár Erika, Szűcs Zoltán (mindannyian függetlenek) – közölte az MTI-vel Mecsériné Szilágyi Erzsébet jegyző.

A választási névjegyzékben szereplő 3600 választópolgár négy szavazókörben voksolhat.

Az időközi választásra azért van szükség, mert a korábbi testület négy független képviselője (Danczinger Géza, Rujp Zsuzsa, Valastyán Pál, Visontai Erika Mária) feloszlást kezdeményezett, mert szerintük Zólyomi Tamás nem volt együttműködő a testületi többséggel. A név szerinti szavazáson rajtuk kívül a polgármester és a másik két képviselő (Bálint Attila, Debreceni Csaba Attila) is elfogadta az előterjesztést.

Zólyomi még 2020-ban így fogalmazott a Fejér megyei hírportálnak, a Feolnak:

Az októberi választás után pontosan tudtuk, mit várnak el tőlünk az etyekiek. Megkezdtük a munkát, de hamar kiderült a függetlenekről, hogy nem azok, sőt a háttérben ügyködő sértődött vezetőjük nyomására olyanokra készültek, amelyek Etyek kárára lettek volna, hogy politikai céljaikat és meghatározhatatlan szervezetük népszerűségét fenn tudják tartani.

Rujp Zsuzsa, a polgármester független ellenzékétől pedig így értékelte anno a helyzetet:

Zólyomi Tamás nem együttműködő a testületi többséggel, ez már az alakuló ülés összehívásakor megmutatkozott, és ez a magatartás semmit nem változott az elmúlt nyolc hónapban. Nem tartja be az önkormányzatiság szabályait, nem ismeri a képviselő-testület, a polgármester, a jegyző, a hivatal és az intézmények együttműködésének, munkájának törvényben és jogszabályokban rögzített szabályait, egyensúlyát, jelentőségét. Akaratát megtévesztő, uszító, megosztó és kirekesztő magatartásával próbálja rákényszeríteni a testület többségére és a település egészére

.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik