Közélet

Márki-Zay Péter a köztévében Orbánról: Gyújtogatóra ne bízzák a tűzoltást

Először hívták meg a köztévébe Márki-Zay Pétert, az ellenzék miniszterelnök-jelöltjét. A politikus öt percet kapott összesen, amit valamennyi országos listát állító szervezet vezetőjének biztosít közmédium a kampányban. Az előző választásokon is csupán erre az öt percre hívták be az ellenzéki politikusokat, ezen kívül nem adtak nekik műsoridőt, így valószínűleg ez az egyetlen dobása az M1-en Márki-Zay Péternek a választás előtt. Márki-Zay Péter jelenése előtt a köztévé újra leadta Orbán Viktor miniszterelnök a keddi Békemeneten elmondott beszédét, majd az ellenzéki politikus után ismét Orbán beszédét nézhették a köztévé nézői.

„Köszönöm szépen, hogy lehetőséget adtak, hogy négy év alatt öt percet megszólalhasson a teljes magyar ellenzék a köztévében. Mintegy 2,5-3 millió ember képviseletében vagyok itt, és annak, hogy eddig nem jöhettünk ide, valószínűleg ugyanaz az oka, amiért Orbán Viktor nem hajlandó kiállni egy nyílt, élőben közvetített vitára: sokkal könnyebb hazudozni, rágalmazni, lejárató kampányt folytatni” – kezdte Márki-Zay Péter az öt percét, és hozzátette, hogy a lejárató műsorokból sem a gyerekei, sem az ismerősei, sem a hódmezővásárhelyiek nem ismernek rá.

„Hétgyermekes konzervatív családapa vagyok. Előbb voltam konzervatív, mint Orbán Viktor, amikor ő még Térdre, csuhások! felkiáltással a keresztényeket gúnyolta. Amikor ő liberális volt, vagy még előbb, amikor a Kommunista Ifjúsági Szövetségben kezdte a pályáját, akkor én már templomba járó, élő hittel rendelkező keresztény ember voltam” – mondta az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, aki bevallotta, hogy 2010-ig ő is Orbánt támogatta, aki akkor még harcosan Putyin-ellenes és Európa-párti volt, és aki azt ígérte akkor, hogy aki belenyúl a közösbe, annak levágják a kezét.

Márki-Zay kifogásolta, hogy a kormányoldal folyamatosan hazudik a háborúról. „Azt állítják a háborús uszítók, hogy mi küldenék katonákat vagy fegyvereket Ukrajnába. Valószínűleg tudják Önök is, vagy ha nem, akkor a közmédia miatt nem tudhatják, hogy Orbán Viktor küld fegyvereket Ukrajnába. Most is van fegyverszállítás Magyarországon keresztül, magyar gépek részt vesznek ebben. És Orbán Viktor ígérte meg Boris Johnson brit miniszterelnöknek, hogy katonai segítséget ad Ukrajnának” – mondta az ellenzéki miniszterelnök-jelölt.

Gyújtogatóra ne bízzák a tűzoltást

– hívta fel a figyelmet Márki-Zay, aki szerint Orbán 12 éve csak a háborúról beszél, ezért rá nem lehet bízni a békét. „44 ezer halott. 44 ezer magyar élete bánta, hogy nem tudta kezelni a járványt. Ott is háborúzott, de csak a lopásra használta ki a vakcinabeszerzést és a lélegeztetőgép-beszerzést.”

Felsorolta az ellenzék fő programpontjait:

  • Eltörölnék a kötelező koronavírus-oltást,
  • európai számításhoz igazítanák és adómentéssé tennék a minimálbért,
  • négy év alatt, a „mostani bruttó fizetésük lesz a nettójuk”,
  • svájci indexálással biztosítanák nyugdíjak értékállóságát, megtartanák a 13. havi nyugdíjat is,
  • független bíróságok, amivel a devizahitelesek is nyerhetnek,
  • elszámoltatás,
  • a kórházi várólisták csökkentése,
  • megfizetnék a rendőröket, a tanárokat és az egészségügyi szakdolgozókat,
  • az euró bevezetésével és a felesleges kiadások csökkentésével megfékezik az inflációt,
  • valódi, fenntartható rezsicsökkentés
  • lakhatási támogatás a fiataloknak, hogy ne vándoroljanak ki.

– Ne feledjék, csak felfelé! – zárta Márki-Zay Péter.

Márki-Zay Péter így várta az öt percét

„Ma szót kapok a Magyar Televízióban. Az évi 130 milliárd forintnyi közpénzből működő M1 reggel 8 órától biztosítja azt az összesen 5 percet, amelyben az Egységben Magyarországért hét szervezete megszólalhat. Listavezetőként igyekszem bölcsen gazdálkodni ezzel az öt perccel és elmondani a köztévé nézőinek azt, amit egyébként nem hallhatnak. Mert a propaganda elhallgatja előlük” – írta előzőleg Márki-Zay a Facebookon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik