Közélet

Török Gábor: Orbán a választást valószínűleg megnyeri, de az „utcai harcos” régóta rajzolt imázsát elveszíti

Farkas Norbert/24.hu
Farkas Norbert/24.hu

Török Gábor politológus szerint Orbán Viktor a választást valószínűleg nem fogja, de három dolgot elveszít ezekben a napokban:

  • Az „utcai harcos” régóta rajzolt imázsát, mert „ezek után nehéz lesz majd (értsd: kevésbé lesz hiteles) a háború után újra katonásat, szabadságharcosat játszani”. Mint írja,

    a 2008-as megszólalásaiban Orbán elvi alapon beszélt az orosz agresszióról, ma viszont már teljesen másképp. Nincs azzal semmi baj, ha valakinek a „rezsicsökkentés” minden másnál fontosabb, de ez egy másik álláspont, egy másik brand: nem véletlen, hogy ’48 vagy ’56 hőseit sem az árstop megvédése miatt ünnepeljük. Arról nem is beszélve, hogy aki békeidőben rajongott a harcias retorikáért, aki Brüsszelbe állandóan háborúzni járt, aki mindig puskaporszagot érzett a levegőben, most a béke halk szavú apostola lett.

  • Török szerint Orbán elveszti a nagy stratéga, mindent több lépéssel előre látó politikus képét is. Török felidézte, hogy Orbán más európai politikusokhoz hasonlóan, az amerikai vezetéssel szemben nem számított háborúra. A magyar-orosz kapcsolat az elemző szerint „2022-re a 12 éves kormányzás legnagyobb kudarca lett”.
  • Török úgy látja, hogy Orbán elveszti a reményt is arra, hogy a következő ciklus könnyebb lesz, mint a világjárványos mostani. „Nem lesz könnyebb. Ha lesz, az eddigi legnehezebb lesz” – írja a politológus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik