Közélet

A kormány támogatja a menekülők elszállásolását

BENKO VIVIEN CHER / MINISZTERELNÖKI SAJTÓIRODA / MTI
BENKO VIVIEN CHER / MINISZTERELNÖKI SAJTÓIRODA / MTI
A támogatás azokra nem vonatkozik, akik önként ajánlották fel a szálláshelyet.

A Magyar Közlönyben megjelent a rendelet az Ukrajnából érkezők elhelyezésének támogatásáról. A kormány döntése azokra nem vonatkozik, akik önként ajánlották fel a szálláshelyet.
A helyi önkormányzat

az ideiglenes védelemre jogosult vagy a menedékes szállása és ellátása után naponta elszállásoltanként és ellátottanként 4000 forint fajlagos támogatásra jogosult.

A rendelet kitér arra is, hogy a rendőrség a helyi védelmi bizottság által kijelölt szálláshelyre viszi az ideiglenes védelemre jogosultat, menedékest, aki a szállásadó felszólítása ellenére nem hagyja el a szállást, ahol a részére nyújtott valamennyi ellátás és kedvezmény megilleti.

Ha a minisztérium vagy a megyei, fővárosi védelmi bizottság (a továbbiakban együtt: megrendelő) és a szállásadó megállapodást köt 20 főnél nagyobb létszámú ideiglenes védelemre jogosult vagy menedékes elhelyezését ellátó szálláshely igénybe vételére, a szállásadó az elszállásolt ideiglenes védelemre jogosult, illetve menedékes szállása és ellátása után egyedi támogatást igényelhet.

A támogatás összege – ha a felek a megállapodásban ettől eltérően nem rendelkeznek – megegyezik a fajlagos támogatás összegével. A szállásadónak fizetett támogatás mentes a közterhek alól, ide nem értve az általános forgalmi adót. A kormány munkát is adna a menekülteknek, megjelent a Magyar Közlönyben az a rendelet is, amely szerint az Ukrajnából menekülők 16 éves koruktól bevonhatóak a foglalkoztatásba, közfoglalkoztatásba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik